Lifestyle

Nevjerojatni “podzemni gradovi”

Peking (Kina)

Dixia Cheng, što bi u prijevodu značilo podzemni grad, mreža je tunela koja se proteže ispod glavnog grada Kine. Zbog straha od nuklearnog rata s Rusijom, 1968. godine, Kineski vladar Mao naredio je stanovnicima Pekinga da počnu kopati tunele, spremaju hranu i pripreme se za rat. Oko 300.000 stanovnika tog grada, počelo je kopati, koristeći svakojaka priručna sredstva, što je dovelo do nevjerojatne mreže tunela koji se i danas protežu ispod Pekinga i pokrivaju preko 85 kvadratnih kilometara.

U slučaju potrebe, ti tuneli su mogli pružiti zaklon za 40% žitelja Pekinga. Na kraju nije bilo potrebe za takvom vrstom skloništa, pa je velika većina poplavljena ili zatrpana, ali dio njih se koristio kao turistička atrakcija sve do 2008. godine od kada su zatvoreni zbog preuređenja.

Setenil de las Bodegas (Španjolska)

Setenil de las bodegas

Za razliku od mnogih podzemnih gradova s ove liste, Setenil de las Bodegas nastavlja rasti i trenutno je dom za oko 3000 ljudi. Kuće u kojima ljudi stanuju izgrađene su direktno u stijeni i nisu potpuno pod zemljom. Većina grada je izgrađena na otvorenom, a ako vas put nanese u blizinu, svakako posjetite ovaj gradić i uživajte u pogledu na živopisne domove koji su izgrađeni u samoj stijeni.

Moose Jaw – Saskatchewan (Kanada)

Moose Jaw se nalazi u Kanadi, što znači da zima traje užasno dugo. Tako je bilo i u ranim dvadesetim godinama prošlog stoljeća, pa su iskopani tuneli kako bi se radnicima omogućilo da se kreću u toplijem okruženju. S obzirom na spomenuto doba, nije ni čudno da su se ti tuneli počeli koristiti u ilegalne svrhe. Naime, to je bilo doba prohibicije, pa su se tunelima koristili šverceri i mafijaši.

Uz ilegalan alkohol ide kocka i prostitucija, tako da su podzemni tuneli uskoro postali mini Las Vegas. Priča se da je u svemu tome imao prste i jedan od najslavnijih mafijaša ikada, sam Al Capone, što je dovelo do toga da se tuneli prozovu “Chicago Connection”.

Portland, Oregon (SAD)

Ispod jednog od najvećih gradova sjeverozapadne Pacifičke regije SAD-a, protežu se “Tuneli Šangaja”. Golema podzemna struktura koja se prvo upotrebljavala za prijevoz robe koja je stizala i odlazila brodovima, a kasnije za ilegalne radnje, izgrađena je ispod Kineske četvrti u Portlandu. Tako je Portland dospio na loš glas zbog “Shanghainga” – otmica muškaraca, koji su najčešće drogirani u lokalnim barovima i na kraju prodavani kapetanima brodova u roblje, kao besplatna radna snaga. Nisu otimani samo muškarci, bilo je i otmica žena koje su bile prisiljene baviti se prostitucijom. Danas možete turistički posjetiti tunele, bez rizika od otmice.

Wieliczka rudnik soli (Poljska)

Wieliczka_salt_mine

Rudnik soli u kojem su iskapanja počela u trinaestom stoljeću, a vršila su se sve do 2007. godine. Nalazi se u južnoj Poljskoj u blizini Krakowa. Rudnik je ogroman podzemni kompleks koji svake godine posjeti preko milijun posjetitelja, a u sklopu njega mogu se vidjeti razni kipovi, kapelice, pa čak i podzemna katedrala. Dugačak je oko 300 kilometara, a nijemci su ga tijekom II. svjetskog rata koristili kako bi u njemu skladištili i proizvodili naoružanje. Nalazi se pod UNESCO-vom zaštitom kulturne baštine.

…za ostatak članka pritisnite NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close