Brzina

Najbolji jurišni helikopteri svijeta

Helikopteri su vrlo učinkovite letjelice koje se danas koriste za logistiku, ratovanje i spašavanje unesrećenih osoba. Još od njihovog pojavljivanja u II. svjetskom ratu, pa tijekom vijetnamskog rata i sve do danas, helikopteri su potpuno promijenili način na koji se odvija borba na bojnom području. U nastavku teksta donosimo vam najbolje jurišne helikoptere današnjice, koji na bojištu mogu činiti prevagu između pobjede i poraza.

Mil Mi-24 “HIND” (Rusija)

Mil Mi-24 Hind helicopter attack - 1

Mil Mi-24 je veliki jurišni, ali i manji transportni helikopter (može prevesti do 8 vojnika). Prvotno je proizveden za sovjetsko ratno zrakoplovstvo, a danas je u sastavu ruske i tridesetak drugih nacionalnih vojski. Mi-24 je najrasprostranjeniji borbeni helikopter na svijetu. NATO-va oznaka mu je HIND, a njegove inačice se označavaju sa dodatnim slovima. Izvozne inačice, Mi-25 i Mi-35, označavaju se kao HIND D i HIND E u NATO-voj klasifikaciji.

Sovjetski piloti nazivali su ga летающий танк ( Ljetajušćij Tank – leteći tenk), a često i krokodil zbog kamuflažnog obojenja. Prve inačice su proizvedene sa strojnicom s dvije komore kalibra 23mm, a kasnije je ta strojnica zamijenjena 30mm verzijom.

Agusta A129 Mangusta (Italija)

Agusta A129 Mangusta

Agusta A129 Mangusta (od lipnja 2007. AW129) naziv je za borbeni helikopter kojeg je razvila tvrtka talijanska Agusta (danas Agusta Westland), i bio je prvi jurišni helikopter koji je bio dizajniran i proizveden u cijelosti u Europi. Razvoj A129 započeo je 1978., i prvi let je obavljen 1983. Prvi primjerci dostavljeni su talijanskoj vojsci 1990. godine. A129 je lagani jurišni helikopter, čija je glavna namjena protutenkovski napad.

Ovaj helikopter opremljen je Helfire ili TOW protutenkovskim projektilima i Stinger ili Mistral protuavionskim projektilima. Opremljen je i strojnicom kalibra 20mm, koji se nalazi na “nosu” helikoptera.

Denel AH-2 Rooivalk (Južnoafrička republika)

AH-2-Rooivalk-Mark-1

Denel AH-2 Rooivalk (prije klasificiran kao CSH-2) jurišni je helikopter kojeg proizvodi tvrtka Denel iz Južne Afrike. Rooivalk na jeziku Afrikaans znači “Crvena vjetruša” (ptica). Južnoafričke zračne snage naručile su 12 Denel AH-2 Rooivalk jurišnih helikoptera. Prvi je isporučen u srpnju 1999. godine. U prednjoj kupoli nalazi se strojnica kalibra 20mm, koja ima automatsku detekciju i praćenje mete.

Može ponijeti do 16 TOW ili ZT-6 Mokopa protutenkovskih prijektila. Na njega se mogu pričvrstiti dva vanjska sjedala, ako se koristi za spašavanje posade srušenog helikoptera. Trenutno je samo 11 ovakvih helikoptera u aktivnoj službi zbog problema s financiranjem proizvodnje.

Z-10 (Kina)

Z-10_combat-helo

Prvi Kineski jurišni helikopter, koji je dizajniran uz veliku pomoć inženjera iz tvrtki Eurocopter i Augusta. Drugi izvori tvrde da su Kinezima kod dizajna ovog helikoptera pomagala ruska tvrtka Kamov. Primarna misija Z-10 helikoptera je protuoklopni napad i nadzor bojišta.

Ima i neke mogućnosti zračne borbe, ali prilično limitirane. Svi vitalni dijelovi dodatno su oklopljeni, a helikopter može biti opremljen strojnicom kalibra 30mm, protutenkovskim i projektilima za zračnu borbu.

Eurocopter Tiger (Francuska/Njemačka)

eurocopter tiger

Eurocopter Tiger naziv je za borbeni helikopter kojeg je razvio konzorcij Eurocopter Group. Tiger je nastao iz službenog zahtjeva francuske i njemačke vlade za novim borbenim helikopterom, koji je bio objavljen 1984. godine. Serijska proizvodnja započinje tek u ožujku 2002., dok su prvi Tigrovi ušli u službu godinu dana poslije u vojnim snagama Francuske.

Korišten je na bojištima u Afganistanu, Libiji i Maliju. Koristi “nevidljivu” tehnologiju, a jurišna verzija je opremljena s Trigat ili HOT 3 protutenkovskim projektilima, te projetilima koji nisu navođeni. Također, koristi i Stinger projektile za zračnu borbu. Verzija za pratnju, opremljena je strojnicom kalibra 30mm, projektilima bez navođenja i Mistral projektilima za zračnu borbu.

…za ostatak teksta pritisnite NASTAVAK…

1 2Sljedeća stranica
Tags
Back to top button
Close