Sport

Najbolji boksački mečevi svih vremena

U eri braće Kličko, profesionalni boks je barem što se tiče svoje teške kategorije, mnogo izgubio na atraktivnosti, dinamici i zanimljivosti. Nedavni meč za svjetsku titulu, samo je potvrdio da veličine koje su nekad “harale” tom “plemenitom vještinom” nikada neće biti zaboravljene i da ćemo se sa sjetom prisjećati njihovih mečeva. Zahvaljujući modernoj tehnologiji i raznim video kanalima, možemo se prisjetiti i mečeva koje možda nismo mogli pratiti jer su se održali davnih godina, ali su njihovi glavni akteri, svojom borbenošću, upornošću, vještinom i nadljudskim naporima uspjeli obilježiti ovaj sport kao jedan od najvećih sportova ikada. Zato vam u nastavku donosimo 10 najvećih boksačkih borbi u profesionalnom boksu ikada.

Sugar Ray Leonard vs. Thomas Hearns (16. rujna 1981.)

Prvi dvoboj dvojice velikana ovog sporta. Meč je očekivano otvoren na način da je Hearns svog nižeg protivnika držao na distanci i upućivao udarce svojim dugim rukama. Briljantni strateg, Sugar Ray, znao je da se borba ne može odvijati u tom smjeru, pa je krenuo agresivnije i iskoristio svoj bogati arsenal udaraca što ga je nosilo kroz šestu i sedmu rundu, ali uskoro se Hearns prilagođava tom stilu borbe i uspijeva dovesti meč u svoju korist. Dok se činilo da će meč otići u korist Hearnsa, Sugar Ray je bacio sve karte u napad i srušio Hearnsa u 13. rundi, da bi u sljedećoj rundi sudac prekinuo borbu nakon serije udaraca Sugar Ray Leonarda.

Diego Corrales vs. Jose Luis Castillo (7. svibanj 2005.)

Već smo rekli da je posljednjih godina boks u teškoj kategoriji spao na niske grane, ali sretni smo što povremeno možemo pogledati dobar meč u ostalim kategorijama. Meč koji je održan 2005. godine, nikako se ne može nazvati nezanimljivim ili neborbenim. Ovaj “rat” u 10 rundi odvio se u Las Vegasu. Nakon što je Castillo dva puta nokautirao Corralesa u 10. rundi, Corrales se vraća i baca čudesnu desnicu koja zahvaća Castillovu bradu, nakon čega Corrales kreće u ofenzivu i prisiljuje suca da prekine borbu.

George Foreman vs. Ron Lyle (24. siječanj 1976.)

Nevjerojatna borba održana u Las Vegasu 1976. godine, između Georgea Formana koji je tražio povratak na scenu nakon poraza od Muhammad Alija i Rona Layla koji se želio definirati kao boksač koji spada u sam vrh teške kategorije. Pet rundi trajala je teška izmjena udaraca, od kojih je oba borca dva puta završila na podu, da bi na kraju Foreman nokautirao Lyla po treći i posljednji put, tako stavivši točku na jedan od najnevjerojatnijih boksačkih mečeva ikada.

Erik Morales vs. Marco Antonio Barrera (19. veljače 2005.)

Najveća boksačka rivalstva, često su odvijala po scenariju trilogije, a rivalstvo ove dvojce velikih boraca nije nikakva iznimka. Ove tri borbe odvijale su se u periodu od pet godina i svaka bi zaslužila biti na ovome mjestu, ali je ovaj put mjesto ovdje zaradila njihova posljednja borba koja se odvijala u Las Vegasu. Nakon 12 rundi niti jedan od boraca nije pao, ali nakon meča, obojica su izgledali kao da su preživjeli automobilsku nesreću.

…za ostatak članka pritisnite NASTAVAK…

1 2 3Sljedeća stranica
Tags
Back to top button
Close