Brzina

Bolid Michaela Scumachera na aukciji

Sanjali ste da postanete vozač Formule 1? Ni to nije problem ukoliko imate dovoljno novaca. U redu, možda nećete voziti kroz Monte Carlo, tunelom ispod hotela Fairmont i rušiti rekord staze, ali zato uz pravu ponudu možete posjedovati djelić bogate Ferrarijeve trkaće povijesti. Naime, uskoro će se na aukciji naći bolid kojeg su 1997. godine u sezoni Formule 1 vozili Michael Schumacher i Eddie Irvine. Iako to nije bila posebno uspješna sezona za Ferrari F1 tim, bitna je iz razloga jer je te godine Ferrari proslavio 50 godina dugu povijest proizvodnje vrhunskih sportskih automobila.

Tvrtku je osnovao Enzo Ferrari 1929. godine pod imenom Scuderia Ferarri u Modeni, a u početku se bavila samo proizvodnjom trkaćih automobila i sponzorirala vozače. Tijekom drugog svjetskog rata, tvrtka je preseljena u Maranello, gdje je 1947. godine počela s proizvodnjom cestovnih automobila. Kroz cijelu svoju povijest, Ferrari je poznat po sudjelovanju u utrkama, posebno u Formuli 1 gdje ima najviše uspjeha. Cestovni automobili koje proizvodi su simbol luksuza i spadaju među najbolje sportske automobile današnjice.

F1-Car

Ferrarijev bolid koji će biti ponuđen na aukciji 21. studenog 2013. godine, nosi oznaku F310B, a iz koje se može raspoznati da ga pogoni V1o motor zapremine 3.0 litre, isporučuje čak 750 konjskih snaga. Ovaj Ferrari F310B je osmi od samo devet proizvedenih i prvi je od dva proizvedenena primjerka koje su po karakteristikama nešto lakše i imaju veći kapacitet goriva. Prvi nastup ovog bolida, bio je u Belgiji na poznatoj stazi Spa-Francorchamps, gdje se za upravljačem našao Michael Schumacher, ali se Schumacher borio sa navikavanjem na lakši bolid pa je prije kvalifikacija ponovo uskočio u bolid sa starim specifikacijama.

Nakon što je trkaćki umirovljen, F310B, 1999. godine napušta Ferrarijeve garaže i od onda je bio u vlasništvu nekoliko privatnih kolekcionara. Od tada se pojaljivao na brojnim auto-moto događanjima, uključujući i “Ferrari Racing Days” na stazi u Hockenheimu 2000. godine. Certificiran je kao primjerak koji je u tvorničkom stanju, što znači da od kada je u rukama privatnih kolekcionara nije bilo nikakvih preinaka u odnosu na dane dok se koristio kao automobil koji se natječe u Formuli 1.

Ostaje nam da pričekamo aukciju 21. studenog 2013. godine, pa da vidimo koliku cijenu će postići ovaj primjerak, a sigurni smo da će riječ biti o “cifri” koja će nama običnim smrtnicima zvučati nestvarno. Možemo samo poželjeti da se u nadmetanje uključi i neki od naših tajkuna, pa ćemo možda biti te sreće da se koji put i na našem Grobniku divimo ovom tehnološkom čudu iz Maranella.

Screen-Shot-2013-10-23-at-3.26.41-PM-660x404

 >>> Nürburgring – Nordschleife (Zeleni pakao)

>>> Najtraženije Macho “mišićave” pile

Tags
Back to top button
Close