Birtija

Top 10 najskupljih tenkova na svijetu

Iako je od prvog tenka i bitke na Sommi prošlo skoro 100 godina, u povijest ratovanja nije bilo naoružanja koje je izazivalo veće divljenje i strahopoštovanje od tih metalnih grdosija. Ova često neuništiva vozila svojom pojavom promijenila su način ratovanja i tako zapečatila svoje mjesto u svakoj vojsci. Koliko košta luksuz najmodernijih tenkova, provjerite u sljedećoj listi najskupljih tenkova na svijetu.

10. T-90 (Rusija)

Cijena: 2.23 milijuna $

wikipedia.org
wikipedia.org

Iako ruski T-90 ne predstavlja tehnološko čudo kao neke mrcine s ovog popisa, T-90 je trenutno najprodavaniji tenk na svijetu. Po svojim karakteristikama T-90 spada u najmodernije tenkove u svijetu, ali ima i nekoliko bitnih mana kao što je koncept smještaja municije ispod kupole koji je izuzetno opasan.

T-90 naoružan je topom od 125 mm i može postići brzinu od 60-70 km/h ovisno o snazi motora.

9. ZTZ-99 (Kina)

Cijena: 2.5 milijuna $

Tank-Type-99-China-w625
armyrecognition.com

Kineski ZTZ-99 razvijen je kao bi konkurirao modernim tenkovima zapada i modernizirao zastarjelu kinesku kopnenu vojsku. Kao i njegov ruski susjed T-90, ne briljira na području vrhunske tehnologije što ga pogotovo ograničava na udaljenijim metama. Ovaj nedostatak ZTZ nadoknađuje svojom pokretljivošću i vrlo dobrim rezultatima u izravnoj borbi.

Koristi top od 125 mm, jednako kao i T-90, dok kao pogon koristi motor od 1500 KS, što mu omogućuje kretanje do 80 km/h zbog relativno male težine od 54 tone.

8. Arjun (Indija)

Cijena: 3.8 milijuna $

wikipedia.org
wikipedia.org

Arjun, indijski proizvod, već spada u višu klasu tenkova. Naoružan je 120 mm topom koji može probiti i najdeblje oklope. Da ne bi sve ostalo samo na teškom naoružanju tu je 7.62 mm strojnica s eksplozivnim nabojem i obična strojnica od 12.7 mm. Arjun je težak 58.5 tona i usprkos malo većoj težini postiže brzinu od 70 km/h.

7. Leopard 2 (Njemačka)

Cijena: 4.5 milijuna $

LEOPARD2A6-BIG-08-w625
fprado.com

Da Njemačka ima svog predstavnika u ovoj kategoriji pobrinuo se Leopard 2. Tenk ima najnoviju generaciju motora od 1500 KS koja mu omogućuje da postiže brzine do 72 km/h usprkos težini od 68 tona. U tih 68 tona veliki dio odlazi na oklop i stoga je Leopard 2 specijaliziran za blisku borbu.  Leopard 2 naoružan je 120 mm topom uz dvije strojnice od 7.62 mm.

6. Merkava (Izrael)

Cijena: 5 milijuna $

wikipedia.org
wikipedia.org

Merkava, ponos izraelske vojske, prilagođen je pustinjskim uvjetima, i naravno, većinom je sastavljen od američkih dijelova. Za razliku od standardnog dizajna s motorom u zadnjem dijelu tenka, Merkava ima motor s prednje strane što dodatno poboljšava sigurnost posade. S motorom od 1500 KS, postiže brzinu od 64 km/h.

Merkava je prvenstveno obrambeni tenk te upravo iz tog razloga raspolaže bogatim arsenalom oružja. Opremljen je 120 mm topom, dvije strojnice od 7.62 mm i jednom od 12.7 mm, Merkava skriva još jedno iznenađenje unutar svoje kabine. To je 60 mm minobacač spreman da dodatno razbije svu maštu oko prolaska linije koju pokriva.

5. M1A2 Abrams (SAD)

Cijena: 6.21 milijuna $

primeportal.net
primeportal.net

Ovaj tenk je za razliku od većine s ove liste, vidio pravi rat i smatrao se donedavno najboljim tenkom na svijetu. Nažalost to vjerovanje je trajalo do rata u Iraku kada su Iračani najbolje iskoristili sve mane ovog čuda tehnike gađajući zadnji dio ili jednostavno preveliku kupolu.

Abramsova vatrena moć je u njegovom 120 mm topu, 7.62 mm i 12.7 mm strojnicama. Iako su u njega uložena sva moguća čuda američke tehnologije, zbog svojih nedostataka često se nalazi na meti vojnih kritičara. Tako ga se vrlo često uspoređuje s njemačkim Leopardom 2, koji je jednak, ako i ne i bolji u dosta kategorija, a i skoro 2 milijuna dolara jeftiniji. Oklop je većinom sastavljen od osiromašenog urana koji daje veću gustoću od čelika, a minimalno je radioaktivan.

Poznavajući američku želju da u svemu imaju najboljeg konja za jahanje, uskoro se očekuje novija inačica.

>>> Top 10 najvećih nosača zrakoplova

4. C1 Ariete (Italija)

Cijena: 7.5 milijuna $

wallpaperpimper.com
wallpaperpimper.com

Ariete je glavni tenk talijanske vojske proizveden od strane Iveca i Oto Melare. Opremljen sustavom za noćno ratovanje ovaj tenk postaje noćna mora za sve svoje protivnike. Za naoružanje koristi 120 mm top, 7.62 mm strojnicu, ali i 7.62 strojnicu za protuzračnu obranu. S težinom manjom od 54 tone i maksimalnom brzinom od 65 km/h, Ariete ima domet od 550 km što je nešto više od ostalih tenkova u toj klasi.

3. FV4034 Challenger II (Velika Britanija)

Cijena: 7.921 milijuna $

fprado.com
fprado.com

FV4034 Challenger 2 je britanski glavni borbeni tenk kojeg trenutno koriste vojske Velike Britanije i Omana. Predstavlja se kao najsigurniji tenk na svijetu budući da nikad nije uništen niti jedan primjerak. Da ne mislite da ovaj tenk nije vidio pravu akciju pokazuje njegov ratni put koji ga je vodio od BIH, Kosova i Iraka. Tek nedavno je otkrivena moguća laž budući da je jedan primjerak uništen, ali to se dogodilo u slučajnoj razmjeni vatre s drugim Challengerom.

Challenger 2 je opremljen sa 120 mm topom L30A1, nasljednikom topa L11 koji se primjenjivao na tenkovima Chieftain i Challenger 1. Top je u potpunosti stabiliziran, a kupolu i top pokreće elektromotor. Kupoli je potrebno 9 sekundi za okretanje od 360 stupnjeva. Britanska vojska koristi granate koje imaju domet do 8 km te su veoma učinkovite u gađanju građevina i lakih oklopnih vozila.

Opremljen najsuvremenijim sustavom koji mu omogućava pucanje iz pokreta uz veliku vjerojatnost pogađanja cilja prvom granatom. Sustav sadrži sve najvažnije dijelove: termoviziju, laserski daljinomjer, balističko računalo i elektroničke panoramske naprave s termovizijom koja omogućuje otkrivanje mete noću i u teškim vremenskim uvjetima.

Najsuvremeniji oklop u ovom čudu tehnologije izrađen je od takozvanog sendvič oklopa koji je strogo čuvana tajna. Očarava informacija da može izdržati do 14 direktnih pogodaka protuoklopnih projektila.

>>> Najbrži vlakovi na svijetu

2. K2 Black Panther (Južna Koreja)

Cijena: 8.5 milijuna $

universodoestudantee.blogspot.com
universodoestudantee.blogspot.com

Planirana brojka od 390 tenkova koju će proizvesti Južna Koreja trebala bi prestrašiti čak i ratobornog Kim Jong-una. Ova mrcina koristi 120 mm top i skoro sve navedene sustave ranijih tenkova poput sendvič oklopa i noćne navigacije. Najveći problem, uz cijenu, je činjenica da je do sada proizvedeno samo 3 komada zbog problema s motorom tako da se vrlo malo zna o ponašanju i mogućnostima Black Panthera.

1. AMX-56 Leclerc (Francuska)

Cijena: 9.3 milijuna $

outflankers.com
outflankers.com

AMX-56 Leclerc glavni je tenk francuske vojske, ali i vojske Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ime je dobio po generalu Philippe Leclerc de Hauteclocque koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata vodio oklopnu diviziju za oslobođenje Pariza.

Opremljen je posebnim 120 mm topom koji mu omogućava pripremu 22 granate uz brzinu pucanja od 12 granata u minuti. Za svaki slučaj tu su i dvije strojnice od 12.7 mm i 7.62 mm.

Obrana tenka se upravlja GALIX sustavom koji u pripremi ima mnogobrojne dimne bombe, infracrvene bljeskalice i pješačke mine. Oklop je sastavljen od titanijskog oklopa i posebnih ERA pločica.

Sa samo 56 tona, Leclerc je vrlo lagan u usporedbi s ostalim tenkovima na ovoj listi, ali i tenk koji ima najbolji odnos snage i težine što mu omogućuje odličnu brzinu od 72 km/h i domet od 550 km. Leclerc također koristi i sustav za smanjivanje ispušnih plinova tako da je vrlo teško uočljiv na termo kamerama. Par Leclerca da zadivimo goste na ulazu u državu ne bi bilo na odmet.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close