Brzina

Top 10 država s najjeftinijim gorivom na svijetu

Ako ste tanki na živcima što se tiče potrošnje goriva vašeg limenog ljubimca, preskočite sljedeći tekst zbog velike vjerojatnosti da ćete poželjeti odseliti u jednu od ovih država. Za sve ostale koji žive u nadi da je trenutno stanje prolazno, pročitajte top listu država s najjeftinijim gorivom na svijetu.

10. Ujedinjeni Arapski Emirati – 2,55 kn/litra

Ova arapska država smještena u jugoistočnom dijelu arapskog poluotoka. Sastoji se od 7 emirata: Abu Dhabi, Dubai, Ajman, Fujairah, Ras al-Kaihmah, Sharjah i Umm al-Quwain. U šeztdesetim godinama prošlog stoljeća, točnije 1962. godine, UAE počinje izvoziti naftu i kreće razvoj u svim gospodarskim granama. Trenutno, UAE je sedma država na svijetu po nacionalnom dohotku i po rezervama nafte i plina.

9. Oman – 2,49 kn/litra

Monarhija Oman se nalazi u jugozapadnom dijelu arapskog poluotoka i smatra se najstabilnijom arapskom državom. U usporedbi sa susjednim državama, Oman je mali izvoznik nafte, ali ima dovoljno da zauze 24. mjesto država s najvećim rezervama.

8. Jemen – 2,43 kn/litra

Jemen se nalazi u južnom dijelu arapskog poluotoka. Jedina je republika na poluotoku i prva u kojoj su žene dobile pravo glasa. Nažalost ova država nije puna nafte i predviđa se da će do 2017. godine ostati bez svojih rezervi, što ne sprečava državni vrh u namjeri da ugodi svojim građanima.

7. Alžir – 1,63 kn/litra

Alžir je najveća afrička država, ali i na Mediteranu. Gospodarstvo im je ovisno o nafti i zbog toga je Alžir država s vrlo visokim dohotkom. Šesta je država po izvozu plina uz vrlo velike zalihe.

6. Bahrain – 1,47 kn/litra

Bahrain je otočni arhipelag u blizi arapskog poluotoka. Nafta je otkrivena davne 1931. godine i prva je arapska država koja je počela s izvozom. Trenutno mnogo ulažu u turizam i financijski sektor zbog činjenice da će njihove rezerve trajati još maksimalno 15 godina.

5. Kuvajt – 1,47 kn/litra

Smještena u sjeveroistočnom dijelu arapskog poluotoka, Kuvajt je također vrlo rano počeo s izvozom nafte na svjetsko tržište, ali tek 1961. godine počinje rast nakon odcjepljenja od Velike Britanije. Trenutno je peta država svijeta po naftnim rezervama i jedanaesta najbogatija država svijeta.

4. Katar – 1,32 kn/litra

Katar je smješten, kao i Kuvajt u sjeveroistočnom dijelu arapskog poluotoka. Nafta je otkrivena 1940. godine, što je dovelo do procvata koji traje još i danas. Katar je trenutano najbogatija zemlja svijeta, a jedna od činjenica koja fascinira je podatak da ima stopu nezaposlenosti od mizernih 0,1%.

3. Turkmenistan – 1,17 kn/litra

Turkmenistan je bivša članica SSSR-a i smještena je u središnjoj Aziji. Zbog velikih rezervi plina, Turkmenistan je najveći ruski opskrbljivač plinom, ali i električnom energijom zbog velikih ulaganja u energetski sektor.

2. Saudijska Arabija – 0,79 kn/litra

Saudijska Arabija najveća je zapadno azijska država i druga najveća u arapskom okruženju nakon Alžira. Također, država je s najvećim zalihama nafte i sudjeluje u 95% svjetske prodaje ovog crnog zlata.

1. Venecuela – 0,48 kn/litra

Pretpostavljamo da ste kao i mi iznenađeni činjenicom da se u ovoj južnoameričkoj državi toči najjeftinije gorivo. Tu vrlo nisku cijenu građani duguju vrlo velikim zalihama nafte i plina, ali i nekih drugih ruda poput bitumena i katrana. Vrlo važna činjenica koja snižava cijenu nafte je vrlo velika proizvodnja energije iz hidroelektrana što omogućuje izvoz nafte i naftnih prerađevina od skoro 100%.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close