Birtija

Sukob stručnjaka za preživljavanje – Mears protiv Gryllsa

Znate za onu poznatu rečenicu iz Highlandera ” There can be only one”?  Upravo se radnja iz te rečenica odvija u sukobu dvojice najpoznatijih stručnjaka za preživljavanje; Bear Gryllsa i Ray Mearsa. Nama poznatiji Bear Grylls iz dokumentarca “Ultimate Survival” na udaru je starijeg kolege Ray Mearsa zbog njemu neshvatljivih poteza i činjenice da sve više mladih oponaša Gryllsa u njegovim vratolomijama. Mears koji je davne 1997. godine pokrenuo seriju dokumentaraca o preživljavanju na britanskom BBC-u, naglašava nepotrebnost izlaganju “macho” rizicima poput hrvanja s životinjama, već pokušava naučiti avanturiste jednostavne savjete u slučaju da “zaglibe” na otvorenom.

Jedna od takvih gluposti dogodila se u Londonu kada je mladi Raphael Thomas svojim skateboardom pretukao goluba, slomio mu vrat i pospremio ga u ruksak da ga pojede kasnije.

mears-grylls

Najnoviji sukob na relaciji Grylls-Mears dogodio se kada je Grylls objavio sliku svog tobogana (koji je kasnije zbog sigurnosnih razloga moramo biti odstranjen) i reakcije Mearsa zbog činjenice da će sve više mladih isprobati skokove s opasnih visina i nepoznatim dubinama iz razloga što vjeruju Gryllsu po uzoru na seriju.

article-2413570-1B9010C7000005DC-326_634x703

 

I tako, u isčekivanju smo novih nesuglasica između dvojice stručnjaka koje očekujemo čim izađe nova serija našeg Bear “Medvjedić” Gryllsa  u kojoj će utjeloviti razne osobe koje su preživjele najgore moguće scenarije. Jedva čekamo.

 

[box_light]

Ray Mears

Godina: 49

Visina: 182 cm

Serije: 14+

Ray Mears podučava osnovama preživljavanja od ranih 90-tih na britanskoj televiziji. Njegovi poduhvati odveli su ga po cijelom svijetu gdje je sakupljao informacije od lokalnih plemena i prenašao tehnike preživljavanja preko svojih dokumentaraca.

Mears je 2005. godine preživio pad helikoptera u Wyomingu, kada je jedva izvukao živu glavu spašavajući ostale putnike, te na kraju pružio je prvu pomoć teško ozljeđenima.

Tokom 2010. godine pomogao je Northumbrijskoj policiji u potrazi za trostrukim ubojicom Raoul Moatom.

Njegov najnoviji projekt “Close Encounters” vodi ga područjima na kojim žive najopasnije životinje poput slatkovodnog krokodila ili tasmanijskog vraga.

Bear Grylls

Godina: 39

Visina: 182 cm

Serije: 10+

Prije nego je postao stručnjak za preživljavanje, Bear se popeo se na Sikkim Himalajske vrhove zajedno s indijskom vojskom. Prošao je SAS trening, ali nažalost tokom skoka padobranom slomio je kražlježnicu, što ga je udaljilo od daljnje SAS karijere.

Nakon toga prihvatio je posao na televiziji i krenuo u karijeru nažalost poznatu kao osoba koja jede ličinke i pije vlastitu pišalinu.

U 2009. godinu postao je najmlađi predsjednik Izviđačkog saveza Velike Britanije.

U toku je snimanja novog serijala pod nazivom ” Escape From Hell” koja počinje s emitiranjem sljedećeg mjeseca na Discovery Channelu.

[/box_light]

 

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close