Brzina

Nürburgring – Nordschleife (Zeleni pakao)

Nürburgring je auto-moto kompleks koji okružuje selo Nürburg u Njemačkoj pokrajini Rhineland-Palatinate. Nalazi se oko 70 km južno od grada Cologne i 120 km sjevero-zapadno od Frankfurta. Kompleks je kroz godine mnogo puta mijenjan, a trenutno se sastoji od Grand Prix staze koja je izgrađena 1984. godine i mnogo duže staze Nordschleife, izgrađene 20-ih godina prošlog stoljeća.

Nordschleife, što bi u prijevodu značilo “sjeverna petlja”, duga je 20.83 kilometara i ima više od 300 metara visinske razlike između najviše i najniže točke. Jackie Stewart, bivši vozač Formule 1, nazvao je ovu stazu “Zeleni pakao”, a poznata je kao najzahtjevnija trkaća staza na svijetu.  Do 1976. godine ovdje su se vozile utrke Formule 1, ali nakon izlijetanja Nikija Laude, definitivno je zaključeno da je Ring preopasan i to je bila posljednja utrka Formule 1 koja se vozila na ovoj stazi. 1984. godine sagrađena je nova staza uz Nordschleife na kojoj se i danas voze utrke Formule 1.

Kako je Nordschleife staza koja je uz malu novčanu naknadu otvorena za javnost, svake godine mnogi vozački entuzijasti dolaze i iskušavaju svoje granice. U nastavku možete pogledati video kojeg je snimio automobilski div BMW, a dobrim dijelom govori o stazi Nordschleife i iskustvu vožnje na njoj.

Rekord staze Nordschleife za automobile koji nisu homologirani za cestu drži Pagani Zonda R za čijim je upravljačem sjedio Marc Basseng. Rekord je odvožen 2009. godine, a Bassengu je bilo potrebno 6:47.50, da bi odvozio svih 20.832 metra. Pagani Zonda R razvija 750 konjskih snaga, a teži samo 1050 kg. Kako izgleda ova rekordna vožnja u “Zelenom paklu” iz perspektive vozača, možete vidjeti u sljedećem video isječku.

Tags
Back to top button
Close