BirtijaBrzina

Najveći “hovercraft” na svijetu

Možda ste već vidjeli video u kojem Ruska mornarica pristaje hovercraftom na plažu prepunu kupaća, ali vjerujemo da niste znali da je to najveći takav brod na svijetu. Zubr-class hovercraft je lebdeći brod koji je proizveden na zalasku hladnog rata. Proizvelo ga je brodogradilište Almaz iz St. Petersburga.

Trenutno je devet ovakvih brodova u aktivnoj vojnoj upotrebi, a koriste ih Rusi, Ukrajinci, Grci i Kinezi. Namijenjeni su za iskrcavanje vojnika i vojne opreme, a može prevesti do 150 tona tereta. Sa spremnikom u koji se može pohraniti 56 tona goriva, ovaj hovercraft ima doseg do 480 km pri brzini od 55 čvorova (oko 100 km/h).

Hovercraft je dug 57 i širok 25.6 metara. Za pogon je zaduženo 5 Kuznetsov NK-12MV turbina od kojih se dvije koriste podizanje zračnog jastuka, a ostale tri za potisak. Svaka turbina razvija 11.836 konjskih snaga. Ovakve turbine koristi i Tupolev Tu-114, avion koji i danas drži rekord za najbrži avion pogonjen propelerima. Raspon propelera iznosi 6,2 metra.

zubr-hovercraft-920-5

Osoblje ovog hovercrafta nalazi se u hermetički zatvorenim borbenim stanicama, što ih štiti od efekata oružja za masovno uništenje. Svaka ta stanica opremljena je zaštitnim odijelima i gas maskama, a komandni most je dodatno zaštićen oklopom od snažne metalne legure.

Za obranu, Zubr koristi Strela-3 protuavionske raketne lansere sa toplinski navođenim projektilima, koje imaju mogućnost uništenja mete na udaljenosti od 6 kilometara, skriveni Ogon raketni lanser kalibra 140 mm sa 132 toplinski vođena projektila i dva 30 mm topa koja mogu ispaliti do 3000 projektila u minuti.

U videu koji vam donosimo u nastavku, možete vidjeti kako Zubr-class hovercraft izgleda prilikom upotrebe i prijevoza vojnih vozila.

>>>Top 10 najskupljih tenkova na svijetu

Tags
Back to top button
Close