Brzina

Najskuplji motocikli na svijetu

Vjetar u kosi i neopisiva sloboda, riječi su kojima bi motocikle opisala većina ljubitelja ovih vozila na dva kotača. Motocikli nisu samo prijevozno sredstvo, za veliku većinu motociklista to je način života. Iako, teško nam je povjerovati da će neki od ovih primjeraka o kojima ćemo danas pričati dospjeti u ruke nekoga kome je ta filozofija odredila život. Svojom cijenom, primjerci ovih vozila na dva kotača, najvjerojatnije biti će skriveni u garažama privatnih kolekcionara.

U nastavku teksta donosimo vam primjerke nekih od najrjeđih i najskupljih motocikala na svijetu.

Harley Davidson – Howard Killer Customs

cijena: 150.000 dolara

Hubless_Chopper

Da bi stvorili ovaj Harley, ekipi iz Killer Customsa trebalo je čak 4000 radnih sati. Moramo reći da ovaj futuristički dizajniran naplatak izgleda odlično. Jedini problem je ukoliko probušite gumu, zbog posebne konstrukcije naplatka, biti će vam potrebno oko 4 sata da zamijenite kotač.

MTT Turbine Streetfighter

cijena: 175.000 dolara

mtt-turbine-streetfighter

Nakon što su izradili MTT Y2K motocikl, došlo je i vrijeme za novu inačicu koja je još snažnija od prethodnika. Ovaj motocikl je pogonjen Rolls Royceovom Alice turbinom s 420 konjskih snaga. Za razliku od ranijih pokušaja takvih motocikala, kod ovog tehnološkog čuda, turbina ne daje potisak, nego preko dvostupanjskog mjenjača prenosi snagu na kotač.

Icon Sheene

cijena: 160.000 dolara

icon sheene

Icon Sheene je posebna posveta motociklističkoj legendi Barryju Sheenu, koji je umro 2003. godine u dobi od 52 godine. Svaki motocikl je ručno izrađen i prilagođen svakom kupcu zasebno. Biti će ih izrađeno 52 komada, a svi će biti oslikani jedinstvenom igraćom kartom od istog umjetnika koji je oslikavao Sheenove kacige. Da bi se sve zaokružilo, ovaj motocikl koristit će Suzukijev agregat od 1400 kubičnih centimetara uparen s Garrett turbopunjačem.

Macchia Nera Concept Bike

cijena: 201.000 dolara

macchia nera

Motocikl je izrađen oko talijanske filozofije ¨jednostavno prelijepo i prelijepo jednostavno¨. Napravljen je na tehnološki visokoj razini, ali estetski ugodno. Upotrebom lakih metala kao što su titan i aluminij, ovaj trkaći orijentiran motocikl ima vrlo malu masu od samo 135 kg. Koristi Ducatijev 998 RS agregat koji razvija 185 konjskih snaga. Više se serijski ne proizvodi, što je dodatno povećalo njegovu cijenu.

Ecosse FE Ti XX-Titanium Series

cijena: 330.000 dolara

Ecosse-Titanium-Series-FE-Ti-XX

Proizvod jedne od poznatijih luksuznih motociklističkih manufaktura, Ecosse Motor Works, ovaj motocikl će sigurno dići razinu glamura u vašoj garaži. Pogonjen je agregatom od 2.4 litre zapremine koji razvija 225 konjskih snaga. Samo ih je 13 proizvedenih, tako da je ovo primjerak koji bi svaki kolekcionar volio imati u svojoj kolekciji.

Legendary British Vintage Black

cijena: 400.000 dolara

Legendary-British-Vintage-Black

Star nekoliko desetljeća, ovaj motocikl zasigurno ima jedinstven izgled i poseban šarm. S mrvicom decentnih dorada, dodatno je naglašena njegova ljepota. Pogoni ga dvocilindrični motor od 250 kubičnih centimetara. Možda nije najbrži motocikl na našoj listi, ali je svakako lijep dodatak nečijoj kolekciji.

Yamaha Road-star BMS

cijena: 500.000 dolara

nehme-sis_custom_cho

Iako motocikl koji je poslužio kao predložak i nije neka definicija luksuza, upotrebom plemenitih metala i samim zahvatima na motociklu, došlo se do ove poprilične cifre. Custom motocikli skupi su sami po sebi, ali kada je većina dijelova optočena zlatom, to diže cijenu u nebesa. Prvi put je predstavljen na internacionalnom moto showu u Seattleu.

Dodge Tomahavk V10 superbike

cijena: 550.000 dolara

dodge tomahawk

Predstavljen na Sjeverno-Američkom internacionalnom auto showu 2003. godine. Ima četiri kotača koji rade odvojeno. Dodge je tvrdio da bi ovaj motocikl u teoriji mogao postići maksimalnu brzinu od 420 km/h, što u praksi nikad nije potvrđeno. Pogoni ga V10 SRT agregat iz dodge Vipera koji razvija 500 konjskih snaga.

Ultra rijedak Porcupine motocikl

cijena: 750.000 dolara

Porcupine

Motocikl koji je koristio vozač utrka Les Graham na utrkama svjetskog prvenstva 1949. godine. Proizveli su ga Britanci tijekom drugog svjetskog rata. Zahvaljujući trkaćem pedigreu i činjenici da su samo četiri ovakva motocikla na svijetu, glasi kao jedan od najskupljih vozila na dva kotača u svijetu.

Harley Jack Armstronga

Cijena: 1.000.000 dolara

cosmic harley

Umjetnik Jack Armstrong 2010. godine prikazao je ovo umjetničko djelo, koje je jedinstveni je primjerak u svijetu. U biti je to Harley V-rod, ali Armstrong ga je oslikao svojim prepoznatljivim stilom, kod kojeg je upotrijebio jarke boje i poseban uzorak. Ako ovaj motocikl gledate iz raznih kutova dolazi do iluzije da se na njemu riječi magično pojavljuju. Odluku o tome da li to opravdava njegovu astronomsku cijenu ostavljamo vama.

Tags
Back to top button
Close