BirtijaHedonizam

Najskuplje pive na svijetu

Ako vas sam naslov članka nije udaljio od ove teme zbog traume s kojom se ne možete nositi od kad je u lokalnoj birtiji poskupila piva, sigurni smo da ćete nakon što pročitate ovaj tekst, mnogo više cijeniti gospodičnu koja će vas sljedeći put poslužiti vašim najdražim pjenušavim pićem i pri tome vam uzeti samo petnaestak kuna.

Ovaj tekst nije samo iz razloga da bi više cijenili tu mladu damu i onu malu protuvrijednost koju morate dati da bi uživali u svojem najdražem pivu. Pravi macho muškarac mora biti i dobro informiran, jer sigurni smo da ćete se ponekad naći u nepoznatom ambijentu, a ne želite da vam konobar kojeg ne poznajete uvali jednu od skupih pivskih boca iz teksta u nastavku. Zbog toga vam u nastavku donosimo 10 najskupljih svjetskih piva. Živjeli!

Space Barley

Bez obzira koliko ste uvoznih piva probali, sigurni smo da bi vam ovo bilo najneobičnije uvozno pivo koje ste imali priliku kušati. Naime, 2006. godine, Ruski i Japanski znanstvenici poslali su sjeme ječma na Internacionalnu Svemirsku Postaju i zasadili ih unutar “Zvezda” servisnog modula. Nakon pet mjeseci provedenih u orbiti, četvrta generacija ječma je vraćena na zemlju, gdje ga je Japanski proizvođač piva Sapporo pretvorio u prvo svjetsko svemirsko pivo. Kad se uzme u obzir da je uvezeno iz svemira, cijena od 110 dolara za šest flašica i nije toliko pretjerana.

space barley

 

Ambassador Reserve

Nikad nam nije sjeo Fosters, ali to ne znači da bismo automatski odbili da nas netko ponudi s ovim Australskim pivom. Crown ambassador Reserve pivo, odstajalo je dvanaest mjeseci u bačvama od Francuskog hrasta i pakira se u boce za šampanjac. Tvrtka nudi ovo pivo kao alternativu vinu, a od 2008. godine, proizvedene su četiri serije od kojih je svaka bila limitirana na 8000 boca. Ovo pivo sadrži 10,2% alkohola, a boca od 750 ml, koštat će vas 90 dolara.

crown ambassador

 

Tutankamun Ale

Britanski arheolog Dr. Barry Kemp, 1990. godine, iskopao je kraljevsku pivovaru kraljice Nefertiti u kojoj je pronađeno deset komora za proizvodnju piva zakopanih ispod Egipatskog pijeska. U komorama je pronađen talog drevnog piva, čiji je 3250 godina stari recept rekonstruiran uporabom elektronskih mikroskopa. Zatim je u suradnji s Škotskim pivarom Jimom Merringtonom, napravljeno 1000 boca kraljevskog piva. Prva boca je prodana za 7686 dolara, ali je cijena s vremenom pala na 75 dolara za bocu od pola litre. Nekoliko godina kasnije, pivovara Jima Merringtona je zatvorena. Nikad se neće saznati da li je ovo još jedno Tutankamonovo prokletstvo.

img2848_35323

 

Sink The Bismarck

Pivo nazvano po najvećem bojnom brodu nacističke Njemačke je odgovor pivovare Brewdog na pivovaru Schorschbräu koja je držala rekord za najjače njemačko pivo. Ne samo da je pivo Bismarck na kratko preotelo rekord, nego je redefiniralo pojam vrenja. Ovo pivo je četiri puta hladno destilirano, ima četiri puta više hmelja nego prosječno pivo i puno je više gorko. Naravno, sve to mu je i povećalo cijenu, pa će vas boca od 375 ml koštati 80 dolara, ali kako ovo pivo sadrži čak 41% alkohola, ta jedna boca biti će vam potpuno dovoljna.

8189

 

Utopias

S cijenom od 150 dolara za bocu od 700 ml, pivo Samuela Adamsa nazvano Utopias je najskuplje Američko pivo. Izdaje se svake dvije godine, a svaka serija sazrijeva do 18 godina u bačvama u kojima se čuvao prošek, vinjak, konjak, bourbon i viski. Zahvaljujući Američkim zakonima o alkoholu, ovo pivo zabranjeno je u 13 Američkih država zbog postotka alkohola od 27%.

uthopia

>>> Sam Adams Utopias 650 – cigara s aromom piva

Schorschblock 57

Pivovara Schorschbräu koja je proizvela ovo pivo, tvrdi da je to najjače pivo na svijetu. Napravljeno je samo 36 boca od 330 ml, a svaka košta 275 dolara. Kao što se iz samog naziva može zaključiti, ovo pivo sadrži čak 57,5% alkohola.

schorschbock

 

Jacobsen Vintage

Danska kompanija Carlsberg, koja je dobro poznata i u našim krajevima, 2008. godine lansirala je vintage kolekciju kako bi konkurirala tržištu vrhunskih vina. Ovo ječmeno pivo dozrijeva šest mjeseci u bačvama od Švedskog i Francuskog hrasta, a navodno ima okus vanilije i kakaa. Prodaje se u ekskluzivnim restoranima u Kopenhagenu, a godišnje se proizvodi 600 boca. Svaka boca od 375 ml, koštat će vas 400 dolara, pa je bolje da na takva mjesta ne vodite ekipu kojima je jedna gajba samo za zagrijavanje.

jacobsen vintage

 

The End of  History

Još jedno pivo iz pivovare Brewdog. S 55% alkohola i 765 dolara po boci, to je treće najjače i drugo najskuplje pivo na svijetu. Postoji samo 12 boca, a svaka je napravljena od prepariranih životinja. Kako bi se čuvalo ovo pivo, život je dalo sedam lasica, četiri vjeverice i jedan zec. Sigurni smo da ovo pivo ne bismo nagnuli iz boce.

brewdog

 

Antartic Nail Ale

Proizvela ju je Nail pivovara iz Pertha u Australiji. Sav profit od prodaje ide u dobrotvorne svrhe. Proizvedena je na način da je helikopterom dovezen led s Antarktike u pivovaru u Perthu kako bi se proizvelo pivo. Napravljeno je samo 30 boca, a prva je prodana na aukciji za 800 dolara.

antarctic-nail-ale

 

Tags
Back to top button
Close