Sport

Intervju s trenerom KHL momčadi Avangard Omsk – Petri Matikainenom

KHL je pred vratima i tek nekoliko dana nas dijeli od prvog sučevog zvižduka koji će označiti početak pohoda naših medvjeda na kontinentalnu ligu. Medveščak je odradio posljednje pripremne utakmice i sve je spremno da počne ludilo u brlogu medvjeda. Novo uređena Ledena dvorana od petka ugošćuje neke od najboljih hokejaša svijeta, a karte za prvu utakmicu rasprodane su u rekordnom roku.

Kontinentalna hokejaška liga, druga je najjača liga svijeta nakon NHL-a. Odigrava se od 2008. godine, a nasljednica je 1. Ruske hokejaške lige. Od ove godine naš Medveščak je jedan od 28 klubova koji će se boriti za Gagarinov pokal. U petak medvjedi debitiraju u prepunoj Ledenoj dvorani doma sportova protiv CSKA Moskve, momčadi s jednim od najvećih budžeta KHL lige.

Iščekivajući debi Medveščaka u KHL ligi, uspjeli smo razgovarati s glavnim trenerom Avangard Omska, Petri Matikainenom, koji nam je odgovorio na nekoliko pitanja o našim medvjedima i očekivanjima Avangard Omska od ove sezone. Avangard je klub s više od 60 godina hokejaške tradicije, koji je čak u sezoni  2011/2012. bio finalist KHL lige, izgubivši u finalu od Dynama iz Moskve.

Macho.hr Vam donosi ekskluzivni intervju s glavnim trenerom jednog od najeminentnijih klubova KHL lige.

Macho.hr:  “Vaše razmišljanje o ulasku Medvešćaka u KHL ligu?”

Petri Matikainen: “Dobrodošli su i vrlo smo sretni  što nam dolaze nove momčadi, pogotovo iz Hrvatske, Europe, što je dobra stvar.”

Macho.hr: “Što mislite o igranju protiv kluba koji ima većinu igrača iz Sjeverne Amerike i igra američki stil hokeja?”

Petri Matikainen: “Biti će vrlo zanimljivo vidjeti kako će se naviknuti na veći led, siguran sam da imaju vrlo dobre igrače jer svi dolaze iz Amerike, većinom Američke Hokej Lige i par momaka iz NHL-a, a i čuo sam da su domaći navijači vrlo glasni i dobri.”

Macho.hr: “Vaša očekivanja u ovoj sezoni?”

Petri Matikainen:  “Želimo nastaviti pobjedničku tradiciju iz regularnog dijela sezone, nadamo se da ćemo odigrati bolje doigravanje nego prošle godine i otići daleko. Hvala”

 

Avangard Omsk

Klub osnovan davne 1950. godine kao Spartak Omsk, dolazi iz milijunskog grada Omska koji se nalazi u jugozapadnom dijelu Sibira. Sam klub tijekom povijesti promijenio je nekoliko imena, najčešće ovisno o glavnom sponzoru, dok je 1981. godine nazvan Avangard Omsk i tako ostao do danas.

Kao najveća klupska dostignuća zapisano je nekoliko vrijednih rezultata. Godine 2004. godine osvojili su Rusku ligu koja je bila preteča KHL-a, dok su 2011. osvojili KHL kup. Od ostalih značajnijih rezultata najvažnije je prije spomenuto KHL finale sezone 2011/2012. koje su izgubili u napetoj završnici 4:3 od CSKA Moskve.

Najpoznatiji igrač koji je posljednjih godina igrao za klub zasigurno je Jaromir Jagr koji je za Avangard odigrao 155 utakmica u periodu od 2008. do 2011. godine.

jagr-omsk

Da bismo vam dočarali snagu ove momčadi govori činjenica da nekolicina igrača nastupa za moćnu rusku reprezentaciju, što je s obzirom na broj Rusa koji igraju u NHL-u, vrlo bitan podatak. Predstavnici ove generacije su Alexander Popov i Alexander Perezhogin koji su okosnica momčadi koja će se suprotstaviti našim medvjedima početkom listopada u Ledenoj Dvorani, dok ćemo o uzvratnoj utakmici u njihovoj Areni nekom drugom prilikom.

avangard_arena_2013_

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close