Sport

3 Macho načina kako ukrotiti planinu

Tražite li kakav novi hobi? Nešto Macho? Dosta vam je da vas u društvu znaju samo kao vrsnog poznavatelja pornografije? Ako ste se prepoznali u uvodnim rečenicama, ne morate više tražiti na pravom ste mjestu. Sve što vam treba da bi se bavili ovim sportovima su pokoji komadić opreme i ogromna muda.

U slučaju da vam ovi sportovi vezani uz planine ne osiguraju dovoljnu količinu adrenalina, onda ste čak i za nas beznadan slučaj, no kako oni kojima sam pogled na priložene fotografije uzrokuje vrtoglavicu ne bi ostali zakinuti, donosimo vam i neke manje opasne alternative.

>>> 4 ekstremna sporta koja vas mogu ubiti!

Ekstremni planinski biciklizam

mountinebike

Ovo nije ni slično biciklizmu kad idete u grad na kavu pa morate sići s pokojeg rubnika, niti situacijama kad slučajno zalutate na makadam. Ovo je vožnja za prave macho muškarce. Recept za ovakvu vožnju su planina, dobar bicikl i netko dovoljno lud da se spusti nizbrdo brzinama koje su opasne čak i kad se nalazite u automobilu, a kamoli s nekoliko štitnika i kacigom na glavi. Da ne zaboravimo da pri tome morate izbjegavati drveće, stijene i poneku životinju.

Alternativa: vožnja šumskim puteljcima

Za vas kojima je ekstremni biciklizam ipak preekstreman, preporučujemo vam da pronađete najbližu šumu i krenete istraživati puteljke kojima je isprepletena. To će vam biti odlična tjelovježba, a i godit će vam boravak u prirodi.

biciklizam

 

“Free solo” penjanje

penjanje

Sjećate li se osjećaja kad ste se kao mali popeli na najviše drvo u kvartu i pogledali prema dolje? E, ova vrsta penjanja nije za djecu, jer “free solo” znači da se penjač penje bez ikakvog osiguranja, oslanjajući se samo na svoju psihičku i fizičku snagu, te na svoje penjačko umijeće. Svaki pad kod ovakvog načina penjanja znači u najboljem slučaju teške ozljede, ali u većini slučajeva ekstremni penjači nisu bili te sreće.

Alternativa: slobodno penjanje, “boulder” ili “deep water solo” penjanje

Kod slobodnog penjanja, penjač je osiguran konopom od pada, dok se “boulder” penjanje odvija na manjim visinama, a eventualni pad se osigurava strunjačama. “Deep water solo” je penjanje bez osiguranja, ali se penje na stijenama uz jezera, rijeke ili more, tako da se kod svakog pada ozljede sprječavaju padom u vodu.

penjanje deep

 

Base Jumping

base jump

Base jumping je skakanje padobranom s visokih mjesta poput litica, mostova, zgrada i sličnih lokacija koji je u biti ilegalan u mnogim zemljama svijeta. U našem slučaju, pronađete visoku planinu koja je povoljne formacije za jedan takav skok, privežete na sebe padobran i uz zalet se otisnete  što dalje od ruba. Slažemo se da ukoliko se ovime bavite mora da imate stvarno velike loptice među nogama ili vam fali pokoja daska u glavi ili oboje. Naravno, morate biti dovoljno vješti da se u letu odmaknete čim dalje od litice kako bi mogli sigurno otvoriti padobran. Sve to naučit će vas u jednoj od base jumping škola, zato odmah na google i potražite vama najbližu.

Alternativa : tandemski skok padobranom

Ukoliko se niste baš od prvog trena zaljubili u base jumping, možda da za početak isprobate skok s padobranom u pratnji instruktora, tko zna, možda na kraju ipak završite na jednoj od prije navedenih lokacija.

skydive

Tags
Back to top button
Close