Birtija

Najprodavanije društvene igre svih vremena

Možda se oni malo stariji sjećaju, ne tako davno, društvene igre igrale su se tako da su svi igrači bili na istom mjestu, a ne da se digitalno napucavate ili kartate belu s osobama koje niste nikada ni upoznali. Ne znamo da li je to zbog ubrzanog tempa života, ili je jednostavnije zavaliti se u fotelju i uhvatiti se miša i tipkovnice. Nazovite nas sentimentalnima, ali nama je još uvijek draža varijanta kad se skupi dobra ekipa i uz neizostavnu zabavu, te pokoju psovku zbog krivog poteza ili krivo bačene karte produži druženje do dugo u noć.

>>> 10 najzaraznijih iPhone igara

Zbog toga vam u ovom tekstu donosimo društvene igre koje su obilježile neke faze našeg života, ali koje još i danas pronalaze svoje poklonike i uveseljavaju večeri provedene s ekipom. Koje su to najprodavanije društvene igre svih vremena donosimo u nastavku.

Rizik

Risk

Jeste li ikada igrali računalnu igru Age of Empires? Toj igri prethodila je društvena igra Rizik. Izumio ju je francuski filmski redatelj Albert Lamorisse 1957. godine. Igra u kojoj se zahtjeva mnogo taktičkog i strateškog nadmudrivanja, a bitne su i dobre pregovaračke vještine. Igra se na ploči koja dijeli svijet na 42 teritorija i 6 kontinenata, pobjednik je onaj koji zavlada svijetom. Drago nam je da ova igra još uvijek ima mnogo poklonika.

 

Pictionary

Pictionary je idealna igra za igru s vašim boljim polovicama  jer se igra u parovima tako da pogađate određeni pojam na temelju skice vašeg para. Osim talenta za crtanje i prepoznavanje slika, zahtjeva i snalažljivost s riječima, kao i širok vokabular. Izumio ju je Robert Angel 1995. godine,  a s dizajnom mu je pomogao Gary Everson.

 

Trivial Pursuit

TrivialPursuit

Izmislila su je dva Kanadska novinara 1979. godine, nakon što su morali odustati od igre “Scrabble” zbog izgubljenih dijelova igre. U 1984. godini prodano je preko 20 milijuna primjeraka. Igra je doživjela nekoliko posebnih izdanja inspiriranih filmovima kao što su Gospodar Prstenova i Ratovi Zvijezda. Prava na igru 2008. godine otkupio je Hasbro za 80 milijuna dolara.

 

Reversi

Reversi je igra koja uključuje strategiju, taktiku i mnogo koncentracije. Postoje informacije da postoji barem od 1883. godine. Cilj je da igrač pokuša osvojiti žetone protivnika i okrenuti ih u svoju boju. Poznata je i pod nazivom Othello. Bitno je imati čim više žetona u svojoj boji do odigravanja posljednjeg poteza igre.

 

Cluedo

cluedo

Izumio ju je Anthony E.Pratt 1949. godine. Cilj ove detektivske igre je pronaći ubojicu i oružje kojim je počinjen zločin, tako da se igrači kreću po ploči i postavljaju pitanja. Pobjednik je igrač koji prvi zaključi tko je odgovoran za zločin. Prava na ovu igru također posjeduje Hasbro.

 

Monopol

Igra je predstavljena 1934. godine, iako neki kažu da je izmišljena 1903. godine, kada je Elizabeth Phillips predstavila svoju igru imena “Igra veleposjednika”. U igri se sudionici kreću po ploči, pokušavajući kupiti čim više posjeda. Kada neki drugi igrač dođe na vaš posjed, primoran vam je platini najamninu, što neke igrače tjera do bankrota i tako završavaju igru.

 

Scrabble

scrabble

Scrabble se igra od 1938. godine kad ga je izumio Alfred Mosher Butts. Igra se tako da se na Scrabble-ovoj igraćoj ploči stvaraju međusobno povezane riječi, kao u križaljci. Koriste se pločice sa slovima, koja vrijede različite količine bodova. Da bi se izbjegle debate o postojanju riječi, postoji čak i službeni scrabble rječnik.

 

Backgammon

Jedna od najstarijih igara na ploči, igrala se još u Perzijskom Carstvu, drevnom Egiptu i Rimskom Carstvu. Za igru se koristi ploča s 24 polja na kojoj svaki igrač ima po 15 svojih figura. Figure se pomiču ovisno o brojevima na kockicama. Za pobjedu nije važna samo sreća, nego je potrebno poznavati strateške i taktičke elemente igre jer nakon svakog bacanja kockica igrač mora odlučiti koje će figure kako odigrati i pritom paziti na protivnikove kontranapade. Pobjednik je onaj igrač koji prije uspije izvaditi svih 15 figura s ploče.

 

Dama

Dama je apstraktna misaona igra na ploči za 2 igrača. Svrha je igre osvojiti sve protivnikove figure ili mu onemogućiti sljedeći potez (tzv. blokada).Igra spada među najstarije misaone igre na ploči. Prve tragove o igri nalazimo još u trećem tisućljeću pr. Kr. u starom Egiptu.

 

Šah

šah

Šah je igra na ploči za dva igrača. Ploča je kvadratnog oblika, podijeljena u 64 (8×8) polja, obojanih naizmjenično svjetlom i tamnom bojom. Svaki igrač na početku igre ima 16 šahovskih figura, od toga osam pješaka, po jedan para lovaca, skakača i topova te kralja i kraljicu. Jedan igrač igra s figurama bijele, a drugi s figurama crne boje. Cilj igre je matirati protivnika na način da protivnik više nema mogućnost napraviti potez kraljem. Ova igra vuče korijene iz 6. stoljeća.

Tags
Back to top button
Close