Kulturnjak

10 Najpoznatijih filmskih motocikala

Iako su filmovi uvijek bili više skloni automobilima i automobilskim potjerama, ništa ne može pobijediti motocikl kad je potrebno istaknuti nečiji buntovnički karakter ili ga prikazati pravim macho muškarcem. Motocikli koje ćemo vam predstaviti obilježili su neke od kultnih filmova, a često su bili i veće zvijezde od samih glumaca koji su se njima koristili.

U nastavku pogledajte koji su to motocikli korišteni u posljednjih nekoliko desetljeća u filmskim scenama koje su nam se urezale u pamćenje.

Triumph TR6 (The Great Escape)

mcqueen

Ni jedan glumac u povijesti Hollywooda nije bio “cool” kao Steve McQueen. Uz scenu auto potjere iz filma Bullit, njegova najupečatljivija akcijska scena je kad u filmu “The Great Escape” na Trimphu TR6 preskače bodljikavu žicu u bijegu od Njemačkih vojnika. Iako je McQueen većinu moto scena izveo sam, ovu je ipak izveo njegov kaskaderski dvojnik Bud Elkins.

 

Harley Davidson Hydra-Glide (Easy rider)

easy-riderFilmom u kojem Peter Fonda i Dennis Hopper putuju kako bi upoznali Ameriku, potaknuti su milijuni ljudi koje je privukao ovaj stil života. Tako su čak dva od tri motocikla predviđena za korištenje tijekom snimanja filma ukradena prije završetka filma.

 

Harley-Davidson Fat Boy (Terminator 2 : Judgment Day)

terminatorPrije nego se uhvatio politike, Arnold Schwarzenegger je ili pokušavao uništiti ili spasiti budućnost čovječanstva kao nezaustavljivi T-800 kiborg. Njegovo spašavanje mladog John Connora, kad je jednom rukom upravljao Harleyem, a drugom pucao iz puške, spada u ultimativne macho scene.

 

Triumph Thunderbird 6T (The Wild Ones)

marlon-brando-the-wild-one

Ranih 50-tih godina prošlog stoljeća Marlon Brando bio je tek glumac u usponu, a Amerika je upoznavala problem maloljetničke delikvencije. U filmu koji govori baš o tome, teroru malog gradića od strane bande na motociklima, jedan od glavnih glumaca je i Brandov “Triumh Thunderbird 6T”.

 

Harley-Davidson XL1200C, H-D FXSTS Springer Softail, H-D Fatboy i H-D Screaming Eagle Fatboy (Wild Hogs)

wild hogsViše od pet desetljeća nakon filma The Wild Ones, sredovječna ekipa uputila se na putovanje života. U komediji Wild Hogs, William H. Macy, John Travolta, Martin Lawrence i Tim Alen, žele putovanjem promijeniti svoje dosadne živote. Ako ništa drugo, barem motocikli izgledaju “cool”.

 

Ducati 996 (Matrix Reloaded)

trinity

Ovaj nastavak prvog dijela Matrix trilogije ne bih nam ostao dugo u sjećanju da nije bilo gotovo desetminutne jurnjave po autocesti. U finalu scene, Carrie-Anne Moss upravlja Ducatijem 996 u suprotnom smjeru izbjegavajući promet manevrima kojima se ne bi posramio ni sam Steve McQueen.

 

Kawasaki GPZ900R (Top Gun)

top_gun_tom_cruise

U filmu Top Gun, dok nije letio zrakom u borbenom zrakoplovu, Tom Cruise svoju je dozu brzine i adrenalina skupljao vozeći Kawasaki GPZ900R. Scena u kojoj “Maverick” vozi Kawasaki uz pistu u trenutku polijetanja F-14 Tomcata, a u pozadini svira “Danger zone” jedna je od onih koju ćemo teško zaboraviti.

 

BMW R1200 (Tomorrow Never Dies)

BMW

Iako je do sada James Bond uvijek preferirao automobile, u ovom nastavku kultnog serijala tradicija je prekinuta kad Pierce Brosnan i Michelle Yeoh bježe od negativaca vozeći se po i iznad tržnice u Hong Kongu. Sigurni smo da je BMW iskeširao solidnu sumu novaca da bi se ovaj motocikl našao u ovom Bondovom nastavku.

 

Indian Scout (The Worldś Fastest Indian)

indian scout

U filmu inspiriranom istinitom pričom, Sir Anthony Hopkins glumi novozelandskog motociklista imenom Burt Munro, ali glavna zvijezda ovog filma je definitivno Indian Scout, motocikl iz 1920. godine s kojim Hopkins pokušava srušiti brzinski rekord za motocikle. Svakako preporučamo da pogledate ovaj inspirirajući film i možda se i vi odvažite postaviti neke nove rekorde.

 

Batpod (The Dark Knight)

bat-pod

Motocikl koji nas je zaintrigirao pojavom Nolanovog serijala o Batmanu. Da ne mislite da smo na našu listu uvrstili motocikl koji ne postoji, u krivu ste, Batpod je stvarno napravljen za potrebe filma i koristio se prilikom snimanja. Problem je što zbog svojih velikih kotača baš i nema prevelike mogućnosti manevriranja, ali svejedno smatramo da zaslužuje biti na našoj listi.

Tags
Back to top button
Close