Sport

Wingsuit – adrenalinska zabava

Wingsuit, sve popularnija adrenalinska zabava rezervirana samo za ekstremne luđake, polako osvaja internet i svijet. Sigurno ste čuli po lokalnim birtijama da je to izum jednog Hrvata i svi ponosno uzdahnuli, te nakon toga nazdravili u čast nepoznatom junaku. Vrijeme je da krenimo od samih početaka i saznamo identitet osobe kojoj se više štuca od Charlie Sheena nakon posjeta lokalnom bordelu.

Article-Wingsuit
http://www.adrenalinbase.com/index.php?L=en&T=equip&E=63

Wingsuit je odijelo načinjeno po uzoru na let leteće vjeverice u nadi da ako već ne možemo letjeti bez pomoći elektronike, barem lebdjeti.  Prvi zapisi o pokušajima izrade Wingsuita sežu u 1930-tu godinu kada je Rex G. Finney pokušavao usavršiti svoje odijelo, ali nažalost zbog nedostatka sigurnosti ideja nije donijela veći uspjeh.

Tek 1999 godine u igru ulazi naš momak Robert Pečnik s partnerom iz Finske Jari Kousmom, koji usavršavaju odijelo i konačno Wingsuit postaje komercijalan. Finac osniva Bird-man Internacional ltd, na uzoru na Robertovo odijelo, dok Robert osniva Phoenix Fly sa kolegama instruktorima ( Jarno Cordia, Jeannoel Itzstein, Ed Pawlowski, James ‘Macca’ Macdonald i Mirko Schmidt ) i bratom Borisom Pečnikom.

http://b.vimeocdn.com/ts/224/249/224249841_640.jpg
http://b.vimeocdn.com/ts/224/249/224249841_640.jpg

Glavni junak ove priče krenuo je prvo s padobranstvom davne 1982 i do kraja devedesetih je sakupio čak 6000 skokova iz aviona. Nakon što se zasitio avionskih skokova, okrenuo se novoj zanimaciji po uzoru na Patricka de Gayardona, jednog od pionira ovakve vrste adrenalinske zabave. Nažalost Patrick de Gayardon tragično je poginuo 1998 godine prilikom skoka na Hawaima, kada je sa prijateljem Adrian Nicholasom testirao dodatak za sigurnost na padobranu. Robert je usavšio sigurnost dodavši polugu za brzo otpuštanje krila, što omogućuje ako će biti potreban brzi padobranski pad i normalnu pokretnost svim dijelovima tijela.

Sam letač s odijelom postiže nevjerojatne rezultate ( naravno s padobranskim odijelom na leđima). Pri brzini pada između 180-225 km/h, letač za svakih metar pada može proći i do 3 metra. Promjenom položaja ruku, nogu i tijela, letač kontrolira brzinu i smjer pada. Najpopularnija mjesta na svijetu za ove izvanserijske letače su Kjerag i Trollstigen u Norveškoj, Lauterbrunnen u Švicarskoj, Chamonix u Francuskoj, i Monte Brento u Italiji.

Neki od dostignuća su nezamislivi za nas s čvrstog tla. Skok s najviše točke izveo je Rus Valery Rozov, skočivši sa sjeverne strane Mount Everesta i visine 7,220 m. Japanac Shin Ito drži nekoliko rekorda, od kojih su najvažniji za najveću brzinu od 363 km/h i najdulji horizontalni skok koji je iznosio 26.9 km.

Nažalost, uz sva uzbuđenja koja donosi let, nesreće su vrlo često zbog vrlo velikih brzina i niskih preleta. Najnovija tragedija dogodila nedavno, 14.kolovoza kada je poginuo Mark Sutton, letač poznat po sudjelovanju na otvaranju Olimpijskih igara 2012, kada je iskočio kao James Bond iz helikoptera i doletio unutar glavne arene. Mark je poginuo u Martignyu ( Švicarska ) kada je sudjelovao na Epic Tv eventu sa još 18 drugih letača. RIP

article-2396080-1B5441CD000005DC-78_634x406
Mark Sutton RIP

Vratimo se na Roberta i njegovo poduzeće Phoenix-fly koje slovi za jedno od najpoznatijih brandova u području wingsuit letača. Samo odijelo košta od 580$ za osnovni model, do 1700$  za najjači model “Vampire 5” u kojeg je utrošeno 12 godina rada. Da nije sve samo u kupnji odijela, pokazuju zahtjevi da postanete dio letačke elite. Za početak potrebno je minimalno 200 skokova padobranom u posljednjih 18 mjeseci ( ne 199 jer se svaki skok na kraju broji ). Također ako imate manje od 500 skokova potreban vam je instuktor wingsuit letenja kao partner u letu.

Za kraj, pogledajte Dreamlines IV u kojem je Robert glavni akter te će vas ostaviti bez daha, i tko zna, možda se kroz par godina nađete na vrhu neke planine rame uz rame s našim Robertom i njegovom ekipom.

 

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close