Birtija

Kako zadati udarac

Nažalost, tokom izlaska možemo sresti svakojake ličnosti koje ni roditelji nisu voljeli i kojima je jedina svrha izlaska gnjavaža drugih oko sebe (ako ste vi jedan od tih, preskočite ovaj članak). I onda u jednoj takvoj situaciji dođe red na vas, ali vi uzmete svoje stvari i sa prijateljima promijenite kafić.

Što se događa kada to nije moguće?Svi sanjamo scene iz filmova u kojima glavni junaci jednim udarcem rješavaju takve grubijane, ali za takve scene ipak trebate plaćene kaskadere. Nepripremljeni ulazak u dvoboj obično završava sa slomljenim zglobovima ili slomljenim nosom, ali najviše strada ego kada završimo u fetus položaju u kutu kafića. Zato pametno birajte borbe i možda izađete iz kafića dignute glave uz pljesak i ponudom za snimanje Rockya 7.

>>> Deset najpoznatijih filmskih barskih tučnjava

Bitan je pravilan gard

Prvo i osnovno, ako se dobro postavili, učinili ste pola posla, zato krenimo s osnovama. Ako ste dešnjak, lijeva noga ispred i to tako da vam je tijelo koso naspram protivnika. Dominantnu ruku koja je u ovom slučaju desna, držite u pozadini i čekate priliku. Od svakojakih majstora borbe saznati ćete da nekad dominantnija ruka ide ispred, ali to će vam uspjeti jedino ako ste Bruce Lee, budući da je on bio jedan od rijetkih boraca sa takvim položajem tijela.

Također, budući da je ovo takozvana ulična borba, a ne natjecanje u karateu, šake moraju biti u visini očiju budući da svi ciljaju glavu kao mjesto najveće štete. Ruke su u širini ramena tako da ne otvarate previše prostora za direktan udarac u glavu. Slika ispod će vam najbolje pokazati.

gard-macho

Vaše šake

Početnička greška koju dosta ljudi radi i koja obično završava lomom palca je kada u trenu morate skupiti šaku za udarac i onda ostale prste stavite oko palca. Pravilan način je da skupite sve prste i onda s palcem preklopite prva dva prsta (ili tri ako vam je palac veliki kao banana). Vanjska strana šaka okrenuta je prema protivniku jer se s takvim položajem šaka lakše branimo. Otvorena šaka prema protivniku ipak je nepotreban luksuz koji smo vidjeli u Kickboxeru s Jean Claude Van Dammom u borbi s Tom Po-om (da to je ono s staklom na rukavicama).

šaka-macho

Vrste udaraca

Postoji više vrsta udaraca kao što su aperkat (udarac od dolje prema gore, načešće u bradu protivnika), zatim direkt, kroše , poludirekt, itd. Direkt je načešće brzi udarac s ne-dominantnom rukom kada ispružimo ruku prema protivniku. Često jedan od najvažnijih udaraca, iako ne najjači, služi za brze napade s kojim tjeramo protivnika na obranu, ali i na kratko zatvaranje očiju što je naša prilika da iskoristimo drugu jaču ruku te zadamo puno bolniji udarac u bilo koji dio tijela. Najčešće se to svodi na kroše (zamah rukom kao da želimo ošamariti) i s kojim najčešće napadamo glavu. Udarac je dosta širok i problem je dosta spori povratak u gard što nas ostavlja otvorenim za udarac. Za pravilne udarce i sve ostale savjete pogledajte neke od ovih youtube filmova.

Kako zadajemo udarac

Udarac se zadaje sa prva dva prsta, budući da su ostali puno slabiji i lakše pucaju (slika ispod). Kada zadajete udarac, izbjegavajte naginjanje za udarcem što nas izbacuje iz ravnoteže. Umjesto da pratite udarac tijelom, udarajte iz kukova, vraćajući udarac u početan položaj. Također, u većoj mjeri koristite udarce dominantnijom rukom budući da ćete s njom zadati puno veću štetu.

Jedan od savjeta koji vam možemo dati kod udarca je da ne grčite ruku prilikom udarca. U karateu udarci dobivaju na brzini kada šaku pritisnete svom snagom u trenutku kada zadajete udarac, a ne kada tek uzimate zamah, što usporava ruku i daje protivniku vrijeme potrebno da postavi pravilan blok i pripremi kontru.

udarac-šakom-macho

Krenite s treninzima

Najbolji način da se sve usvoji je – trening. Kada se mozak i šake ujedine, dobiva se dobitna kombinacija. Vreća za boksanje je vrlo dobra za vježbanje udaraca i jačanje šake, ali vreća ne vraća udarce niti vas može naučiti tehniku. Iskusan sparing partner u samo nekoliko treninga može vam pokazati osnove koje će vam puno pomoći u kritičkim trenucima. Sa treninzima dolazi i druga stavka, obrana, ali o tome drugi put.

sparing partner

Zaključak

Nikad ne izlazite tražeći borbu, ali ako ne postoji izlaz iz obrnute situacije, imate pravo ‘braniti’ svoj ​​život. Prije korištenja svojih šaka, istražite svoje prednosti i slabosti. Ne znajući kako se pravilno braniti, biti ćete “meso” za premlaćivanje. Učenjem kako zadati pravi udarac povećat ćete svoje šanse i mogućnosti. Svatko može zamahnuti rukom, ali bez pravih tehnika nema učinkovitosti. Zato, pamet u glavu.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close