Kulturnjak

Je li ISON komet stoljeća?

U ovom članku malo o astronomiji i znanosti.

U astonomskim krugovima puno se priča o kometu ISON koji je pokrenuo raspravu na globalnoj razini, ali da krenemo od samog početka. Komet ISON, nazvan po International Scientific Optical Network, primjećen je od strane ruskih amatera Nevskog i Novichonoka krajem prošle 2012 godine. Običaj je da se pronađeni objekt nazove po osobama koji ga otkriju, ali budući da ga Rusi nisu uveli pod komete, nazvan je prema teleskopu kojim je otkriven. Sam ISON otkriven je iza Jupitera i na svom putu prema Suncu proći će pored Merkura i zaokružiti svoju putanju oko Sunca. Njegova veličina pretpostavljena je iz činjenice da je bio vidljiv sa čak 6 AU (astronomska jedinica u kojoj je 1 AU = udaljenost Zemlje od Sunca) što je dalo naslutiti njegove proporcije. Komet ISON trenutno nije vidljiv, ali kada krene prema sunčevoj orbiti, njegovo rastapanje ostaviti će dugi trag koji će biti vidljiv noću, dok neka predviđanja tvrde da će čak biti vidljiv i danju.

Nažalost, zbog ulaska u pozadinu Sunčeve baklje, ISON nije vidljiv od sredine lipnja te će biti vidljiv tek 28 studenog. Zbog te činjenice, do tog datuma cijeli astronomski svijet je na čekanju.

article-2381271-1B104DD4000005DC-910_634x320-w625

Znanost

Dakle, zašto su astronomi tako uzbuđeni oko ISON-a? Kometi su smrznuti ostatci nastali kod formiranja Sunčevog sustava. Dok su kometi bili u smrznutom stanju posljednjih četiri milijarde godina, planeti i asteroidi su se konstantno mijenjali i formirali za razliku od svojih prvobitnih stanja. Bolje razumijevanje o kometovom ledu, prašini i organskim tvarima, govore o podrijetlu našeg Sunca, planeta i eventualno, života na Zemlji. Za astronome, svaki komet je prilika da nauče više o našem Sunčevom sustavu.

ISON i Veliki komet 1680-te

ISON ima puno sličnosti s Velikom kometom koji je zasjao na nebu 1680 godine. Veliki komet slovi kao prvi komet zabilježen teleskopom te je bio vidljiv danju i ostao zapamćen po dugom sjajnom repu. Sam komet naziva se i Newtonovim kometom jer je poslužio Isaac Newtonu za dokazivanje Keplerovih zakona. Sam ISON nema istu putanju kao C/1680, ali začuđujuća sličnost dovodi u pitanje da li su možda ova dva kometa dio nečeg većeg što nam dolazi u budućnosti ( teorija zavjere i planet Nibiru ).

Newtonov komet

comet-1680-lieve-verschuier-w625

Što možemo očekivati?

Ako se uzme u obzir da se ISON u usporedbi sa ostalim kometima 20-tog stoljeća, McNaughtom i Ikeya-Sekijem, nalazi negdje između ova dva možemo očekivati pravu poslasticu za promatrače neba. S pretpostavkom da će biti veličine koja se predviđa, ISON će biti 25 puta sjajniji od McNaughta, ali samo 1/7 sjajan kao Ikeya-Seki. Neki astronomi čak tvrde da će ISON biti 15 puta svjetliji od Mjeseca, ali taj scenarij će se ostvariti samo ako se poklopi dosta faktora, ali zasad ostavimo taj dio njima.

Na slikama se vidi kako je to izgledalo sredinom 20-tog stoljeća.

Ikeya-Seki

ikeyaseki-roger.lynds-noao-aura-nsf-w625

McNaughtmcnaught-w625

Sve je moguće

Jedno stoji, kometi su nepredvidljivi, ali postoji nekoliko mogućih scenarija koje možemo očekivati krajem godine.

ISON nestane

Budući da su kometi sastavljeni od leda i prašine, sama jezgra nam je nepoznata. Zbog toga, jezgra se može svakog trena raspasti i cijeli komet će nestati s vidika zemaljskih teleskopa.

Kompletno izgaranje prije Sunca

Zbog ulaska u sunčevu orbitu, kometi polagano ostavljaju sve veći trag koji nastaje izgaranjem. Mogući scenarij je da će ISON izgorjeti i prije nego uđe u Sunčevu orbitu.

Cijepanje ISON-a

Zbog sve većeg trenja, ISON bi se mogao razlomiti na više komada i tako u manjim dijelovima izgorjeti. U tom slučaju očekuje nas veličanstven prizor

ISON izdrži

Nama najbolji scenarij, ISON izdrži sve probleme i uspije proći Sunce. U svom luku, ISON će biti ponovno vidljiv stanovnicima sjeverne polutke, ali ovoga puta samo noću.

Jedno je sigurno, sama pojava ISON-a velik je događaj za naš Sunčev sustav i ako uspije izdržati sve “napade” koji mu slijede, očekuje nas prizor koji se neće ponoviti za vrijeme naših života, a po nekim grubim procijenama, i nekoliko tisuća godina.

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Back to top button
Close