Tech

LA AutoShow – Policijska vozila budućnosti

Deveti po redu Los Angeles Design Challenge održava se između 30. studenog i 9.prosinca te kao i svake godine pred dizajnerske auto-kuće  stavlja težak izazov. Ove godine zadatak je dizajniranje futurističkog policijskog vozila, smještenog u 2025. godinu te je osim dizajna potrebno zadovoljiti još neke uvjete. Primarna namjena policijskih vozila je potpora ophodnjama kod pružanja zaštite i služenju javnosti, ali policijska vozila budućnosti moraju zadovoljiti i sljedeće uvjete:

  •  kreativno rješenje prikladno vremenu
  • zadovoljavanje propisanih standarda o ispušnim plinovima
  • održavanje koje ne onečiščuje okoliš te mogućnost recikliranja i obnova energije
  • zadovoljavanje buduće potrebe za naprednom tehnologijom, brzinom i agilnošću na autocestama budućnosti

Ovaj izazov prihvatilo je šestero kandidata, Honda Japan, Honda Sjeverna Amerika, Subaru, BMW, General Motors te Mercedes Benz.

Ener-G-Force Concept

Mercedes-Benz, točnije njihova razvojna kuća u Sjevernoj Americi ozbiljno se prihvatila posla i dizajnirala vozilo budućnosti koje su prijavili na LA AutoShow. Ovaj koncept jednako dobro se snalazi na modernim prometnicama na kojima se kreće puno veća populacija nego danas kao i na zahtjevnim terenima gdje prometne infrastrukture nema. Ener-G-Force kao što mu i ime govori, svoje korijene vuče iz legendarne off-road G-klase a opremljen je sa najsuvremenijom opremom.

BMW e-Patrol


BMW dizajnerska kuća iz SAD-a odbrala je Los Angeles kao područje djelovanja svojeg koncepta ePatrol (op.a. da se zove iPatrol vjerojatno dalje od koncepta ne bi ni išlo ). Kod dizajniranja ovog koncepta predviđaju porast gustoće prometa, brža vozila ali i alternativne izvore energije i goriva. Njihova ideja je modularnost, odnosno vozilo koje se sastoji od više samostalnih dijelova koji se po potrebi mogu razdvajati. Oni koji bi kartu za bijeg vidjeli u gustom prometu dobro bi se iznenadili kada bi u centralnom retro…. LCD ekranu vidjeli da se dio ovog vozila odvaja  i polijeće u daljnju potjeru.


Volt Squad

Iz General Motors razvojne kuće stigao je koncept, zapravo grupa koncepata koja se sastoji od tri jedinice električnih vozila opremljenih najmodernijom tehnologijom sa svrhom borbe protiv kriminala. Ova mini flota opremljenja je naprednim VOLT električnim pogonom, radi timski, fleksibilna je i prilagodljiva nastalim situacijama. Prate što se događa, slijede sumnjive likove i uključuju se u potjeru ako je to potrebno.

Honda CHP Drone Squad

Hondin razvojni i dizajnerski tim iz Sjeverne Amerike napravio je koncept sličan VOLT Squadu gdje Honda ima jedno vozilo manje. Hondini dizajneri svoj koncept smještaju u područje Kalifornije sa pretpostavkom da transportna infrastruktura neće napredovati već će prometnice biti u dosta lošem stanju. U tu svrhu predstavili su flotu vozila koja su prilagođena radu u takvim uvjetima. Flota se sastoji od Auto-Drona koji funkcionira sa ili bez posade te koji upravlja Moto-Dronovima koji nemaju vozača.

 

SHARC (Subaru Highway Automated Response Concept)

Kada pročitate Subaru, vjerujem da vam je kao i nama prva asocijacija na plavo limeno  čudovište koje u driftu izlazi iz zavoja ostavljajući iza sebe oblak prašine. U ovom slučaju ipak se radi o nečem rafiniranijem i modernijem  i zapravo jedina poveznica između gore navedene asocijacije i SHARC vozila je samo značka SUBARU. SHARC prema njegovim izumiteljima predstavlja vozilo koje je pristupačno cijenom, inovativno je rješenje  i ekološki je “osviješteno”. Vozilo je pogonjeno obnovljivim izvorom energije, sa nultom stopom štetnih emisija i djeluju  samostalno dok dečki tamane krafne za vrijeme pauze.  Radno okruženje ovog vozila su Hawaii gdje su na snazi  vrlo rigorozni zakoni i propisi o ekologiji  (op.a. netko je pročitao sve zahtjeve natječaja 🙂 ).

 Honda “Chips”

Razvojni tim Honde iz Tokija razvio je koncept inovativnog i lako zapamtljivog imena Honda “CHiPs” 2025 Traffic Crawler. Ovaj japanski proizvođač automobila oduvijek je radio automobile koji su dizajnom bili više futuristički orijentirani i nekoliko godina ispred svojeg vremena. Upravo zbog toga čudno nam izgleda ovaj koncept kojeg su vjerojatno dizajnirali sa željom dobivanja mješavine hightech i oldschool dizajna.

 

Izvor: LA AutoShow

 

Tags
Back to top button
Close