Brzina

Isle of Man Tourist Trophy

Volite brzu vožnju, miris benzina i spaljenih guma? Utrke automobila, kartinga ili Formule 1 su vam dosadne i tražite nešto što će vam pružiti dovoljnu količinu adrenalina, uzbuđenja i neizvjesnosti? Na pravom ste mjestu!

Isle of Man TT

Macho zaljubljenici u motocikle sigurno su barem čuli za jednu od najprestižnijih utrka na svijetu – Isle of Man Tourist Trophy. To je preko 100 godina stara utrka koja razdvaja prave Macho vozače od svih ostalih. Utrka se vozi na otoku Manu, na stazi kojoj je zatvorena lokalna prometnica, gdje izletne zone predstavljaju betonski zidovi i kuće obložene balama slame ili planinski pašnjaci na otvorenom dijelu staze  (op.a. sigurnost na prvom mjestu!).

Prva moto utrka  odvožena je davne 1907. godine na stazi St. Johns i tako do 1913. godine kada se utrka seli na novu 60 kilometara dugačku stazu u planine otoka Mana. Prosječna brzina najbržih vozača kretala se oko 80 km/h što je bilo sasvim dovoljno da dođe do fatalnih nesreća (jedan od vozača imao je bliski susret sa konjem) na improviziranoj stazi od lokalnih prometnica koje nisu bile zatvorene za ostali promet! Jedino što je bilo zatvoreno su bila vrata na nekoliko lokacija “staze” koje bi prvi vozač tijekom svojeg prvog kruga redom otvarao, a onaj posljednji bi ih na kraju zatvorio (utrkivanje na razini). Tijekom godina radilo se na osiguranju staze ali razina sigurnosti nije pratila razinu razvoja motocikala a posebice brzina koje su dostizali. 

Rekord za ukupni broj pobjeda ali i ukupni broj postolja (1-3) drži legenda Joey Dunlop a sve više mu se približavaju Mike Hailwood i John McGuiness koji ujedno drži rekord u najvećoj prosječnoj brzini koja iznosi 211,754 kmh (131.578mph). Koliko je opasna ova utrka govori podatak od preko 230 poginulih i nadamo se da se ova vrijednost neće mijenjati.

Ovo je utrka gdje se testira psihička i fizička izdržljivost vozača ali i motocikala koji jure preko 200 kmh zavojitom cestom koja se sužava i proširuje, koja je ispunjena hupserima i udubinama te okružena drvećem, poštanskim sandučićima, rasvjetnim stupovima i kućama.Dok ste na otvorenom dijelu u planini okruženi sa provalijama, kamenim zidićima i uživate u planinskom povjetarcu dok se grčevito držite za nemilosrdnu neman na dva kotača.  Na nekim dijelovima staze vozači unaprijed moraju povezati nekoliko zavoja i pripremiti motocikl za skok na izlasku iz zadnjeg zavoja iz serije ako žele izbjeći pad. [pullquote_right]Valentino Rossi: ‘The lap is great and impressed me a lot because I know that it’s dangerous and also fast.’ And he added riders needed ‘two great balls’ to take part.[/pullquote_right]

Postoji više rekorda u raznim klasama a nama je zanimljiv i onaj od Guy Martina koji drži rekord najbržeg vozača  koji nikad nije pobijedio utrku otoka Mana ali je uvijek među top vozačima. On  je ujedno jedan od rijetkih koji je preživio pad i koji  dalje vozi i još uvijek želi biti pobjednik utrke Man. Mi mu želimo sreću u tome. 

O otrci Isle of Man TT, snimljen je dokumentarni film TT3D: Closer to the Edge pa preporučamo da posudite i pogledate taj Macho dokumentarac.

Tags
Back to top button
Close