Lifestyle

Chanel No.5 ide u povijest?

Najslavniji parfem na svijetu, Chanel No.5, jedina stvar koju je Marilyn Monroe nosila u krevetu, pred zabranom je proizvodnje zbog svojeg sastojka koji može uzrokovati jake alergije. Parfem koji se u svijetu prodaje svakih 30 sekundi, u svojoj 91 godišnjoj povijesti nikad nije bio tako blizu kraja kao ovih dana zbog ekstrakta drva mahovine, te je pod povećalom stručnjaka zbog zakona koji je stupio na snagu još 2006 godine,  koji uključuje popis potencijalnih alergena štetnih na ljudsko zdravlje.

Trenutno, europska komisija zahtjeva stavljanje natpisa na pakiranja o mogućoj jačoj alergijskoj reakciji, ali konačan cilj je kompletna zabrana drva mahovine kao sastojka u tom poznatom parfemu. Ali nije samo Chanel No.5 zahvaćen ovom odlukom, poznati Miss Dior, Guerlain’s Shalimar, Angel by Thierry Mugler i još mnogi drugi koriste navedeni ekstrakt.

Što je zapravo ekstrakt drva mahovine?

Dobiva se struganjem mahovine s drveća koja rastu isključivo u sjevernoj hemisferi, često u području bivše Jugoslavije ( to nismo ni mi znali opa.a.) koje je već tada destilirano parom same šume.

Zašto je Chanel baš broj 5?

Do dolaska Chanela No.5, parfemi su bili puni životinjskih mošusa. Budući da je majka Coco Chanel voljela drugačije mirise poput sapuna s mirisom limuna, badema i narandže, ti mirisi su brzo isparili s kože.

Tada, 1920 godine, upoznala je proizvođača parfema Ernesta Beauxa, te mu natuknula što bi mogao promijeniti  u proizvodnji te je on na njezin zahtjev napravo parfeme od 1 do 5 i od 20 do 24. Pretpostavljate koji broj je odabrala.

Uz prije navedeni ekstrakt, Chanel No.5 sadrži kombinaciju jasmina, ruže, sandalovine i vanilije te uz još neke manje notacije, do današnjeg dana slovi za najpoznatiji ženski parfem.

Stvarno gašenje?

Da li će stvarno ugasiti ovu ikonu koja se obožava desetljećima i to baš skoro na stoti rođendan, ostaje da pričekamo i vidimo što će stručnjaci odlučiti. Nama Macho muškarcima uzimaju jedini “zicer” poklon za svoje bolje polovice te ćemo u slučaju ukidanja, ponovo morati skupiti glave i naći idealan poklon za svaku priliku.

 

 

Slike: http://www.dailymail.co.uk

 

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close