Brzina

10 savjeta kako smanjiti potrošnju goriva

Zašto ovo pišemo? Jer kad se govori o vožnji, svi percipiraju macho vožnju kao zalet kroz zavoj od 90 stupnjeva sa 150,a zadnji kraj drifta. Budimo realni, visoki obrtaji znače veću potrošnju, driftanje znači nove gume svakih mjesec dana… Ovdje donosimo savjete ako želite uštediti dok vozite, neke sitnice koje ste možda čuli, no niste bili sigurni. Iako od vas to neće napraviti frajera u kvartu, ostat će vam za kavu, dvije kada se vratite sa benzinske.

1. NE VOZI AGRESIVNO

Gle čuda, no agresivna vožnja može pocuclati i do 40% goriva više. Da, to je puno. Konstantno nabijanje po papučici gasa, sve dok ne morate usporiti, pa opet cigla na kočnicu, nije ekonomično. Želite li uštedjeti, tajna je da koristite kočnicu što manje. Važno je držati konstantnu brzinu. Stanite babi s cekerom na pješačkom, ali poanta je da lagano ubrzavate, te pustite gas kada vidite/znate da morate usporiti. Agresivna vožnja je zabavna, priznajemo, no prema istraživanjima, smanjuje vrijeme putovanja za samo oko 5%. I kočnice će vam biti zahvalne.

2. ŠALTAJ

Mijenjajte češće. Znamo da nema ljepše nego kada mašina prede na 6000 okretaja, a turbo zuji. No, to treba i platiti na kraju dana. Auti su napravljeni tako da kad postignemo određenu brzinu, prebacimo u najviši mogući stupanj prijenosa, te tako imamo manju potrošnju goriva. Također podatak koji ljudi ne vjeruju: kod usporavanja, auto manje troši kad je u brzini, kad se pusti gas, nego kad ga se prešalta u ler.

3. USPORI

Najjednostavniji način uštede; jebeno usporite. Prema nekim istraživanjima, optimalna je potrošnja goriva kod brzine između 50 i 70km/h. Naravno, to ne vrijedi ako se vozite po autocesti. No, razlika u brzini između 100 i 150 na duže relacije se osjeti kada idete u posjet benziskoj.

4. GASI AUTO

Prazni hod nije dobar za vaš auto. Ako znate da budete stajali na mjestu preko otprilike 1 minute, ugasite auto. Ako stojite manje od minute, ne isplati se gasiti jer samo paljenje auta pocucla goriva.

5. PROVJERI GUME

Praznija guma = veća površina kotrljanja = veće trenje = veća potrošnja goriva = veće trošenje gume = žena vašeg vulkanizera ima novu frizuru.  No, ne pomaže ni pretrjerivati, pa gumu prenapuhati, jer se puno većim tlakom ne postiže vidljivija ušteda, a javlja se i mogućnost da se napravi mjehur, i da ne duljimo, zajeb. Provjerite u knjižici vozila koliko je preporučen tlak u gumama. Slobodno napumpajte 0,2, 0,3 bara iznad toga, osim ako je snijeg ili poledica. Provjerite tlak barem jednom mjesečno, jer su gume s odgovarajućim tlakom sigurnije i dulje upotrebljive.

6. KLIMA

Kad jednom nabavite auto s klimom, pomalo je glupo ne iskoristiti tu pogodnost. No, vožnjom po vrućem danu sa upaljenom klimom povećava potrošnju i do 10%. Klima dodatno opterečuje motor, pa stoga i smanjuje njegovu snagu. Upalite klimu da rasladite auto, ali da li je zaista potrebno upaliti klimu na proljetni dan kada možete spustiti prozor. No opet, kod većih brzina efikasnije je zatvoriti prozore zbog aerodinamike, i lagano pustiti klimu ako je potrebno.

7. PAZI NA AERODINAMIKU

Kao što smo spomenuli,  zatvoreni prozori kod većih brzina poboljšavaju aerodinamiku auta, a time i smanjuju potrošnju. To vrijedi i za šiber ili krov ukoliko se može otvoriti. Montirani krovni nosači preko ljeta, ako ih ne upotrebljavate, su 5% veća potrošnja goriva. Ako vozite cure u toplesu u kabriju, mi ćemo vam platiti tih par kuna, samo ih ostavite da prkose aerodinamici.

8. BACI TERET

Nemoj sad reći curi da smršavi, nego se riješi sve što voziš po gepeku i na zadnjem sicu, a kad malo razmisliš stvarno ti ne treba. Set gedora, pajser, plinska boca, 2 gajbe piva, 2 woofera i još neke neindentificirane stvari nisu baš prijeko potrebna oprema, zar ne?

9. ODRŽAVAJ AUTO

Iako je tvojem tati mehaničar Joža i njegov jednooki šegrt Brankec bog i batina za njegovu škodu favorit, ti ipak malo pripazi kome daješ auto. Ako imaš ful novi auto, iako preskup, servis pod garancijom je najbolji izbor. Za rabljeni auto uvijek se nađe pošten mehaničar, električar ili limar koji će napraviti što treba, samo se treba dobro raspitati. 50% veća potrošnja i zagađenje od loše održavanog motora više su nego dovoljan razlog da čuvate svojeg ljubimca. Mijenjajte ulje i filtere kako nalaže proizvođač,  i generalku na vrijeme. Tko maže, taj i vozi, ako nas razumijete.

10. KUPI BIC

Iako nije baš neki savjet, kupite si bicikl. Ušteda koju ćete napraviti je nevjerojatnih 100%!  Pa zar to nije vrijedno razmotriti? U idučim tjednima očekujte i savjete u vezi kupnje, održavanja bicikla. Možda i romobila.

perverzije:

Iznad su neke stvari na kojima se može osjetiti ušteda. Evo još nekih savjeta koje se čuju od pripitih vozača u birtiji, koji se kunu u oči susjedove strine da je istina:

  • parkiraj u hlad – gorivo ne hlapi, ušteda na hlađenju auta kada se vratite
  • učvrsti otvor za gorivo – gorivo ne hlapi
  • gorivo toči ujutro ili kad je hladno – gorivo je gušće, pa češ više natočiti

IZVOR: Agencija za okoliš SAD (EPA), Nacionalni laboratorij za obnovljivu energiju (u sklopu Ministarstva energetike SAD)

Tags
Back to top button
Close