Lifestyle

Macho Man – Liam Neeson

Kad vam netko spomene naziv Macho, koje osobe vam padnu na pamet (osim nas naravno)? Jedna od njih je vjerovatno i poznati irski glumac Liam Neeson koji se uporno pojavljuje u svojim filmovima kao pravi Macho muškarac (tko nije pogledao njegov Taken, brzo rentat i pogledat). Pa da vidimo zvjezdani put od školarca iz predstave do Macho simbola.
Rođen u gradiću Ballymena u Sjevernoj Irskoj, Liam Neeson je vjerojatno Macho s najboljom biografijom od svih glumaca koji trenutno zarađuju u Hollywoodu.  Kao mlađi trenirao je boks, te bio trostruki amaterski prvak Irske u teškoj kategoriji.  Radeći kao viljuškarac u Guinessu (respekt), vozač kamiona i pomoćnik u arhitekturi, već sa 11 godina prihvatio je ulogu u školskoj drami radi djevojke koja mu se sviđala (zasad impresivan početak? op.a.). Da nebi pomislili da je to sve od našeg Macho muškarca, u njegovoj bogatoj biografiji poseban dio je njegova skoro nogometna karijera u kojoj je čak zaigrao za svoj klub Bohemian F.C. protiv prvoligaša Shamrock Roversa, ali nažalost nije mu bio ponuđeni profesionalni ugovor ( i bolje op.a.).

Prva veća uloga u filmu „Excalibur“ (1981) početak je njegove profesionalne karijere, te nakon toga odlazi u obećanu zemlju te već u samom početku glumi u nekoliko uloga u filmovima poput „Suspect“ (1986), „The good mother“ (1988), „High spirits“ (1988), ali tek pravi uspjeh postiže u filmu Sama Raimia „Darkman“ (1990) koji i sam postiže kultni status među obožavateljima „super junaka“ (opet, brzo rentat i pogledati! op.a.). Nakon još nekoliko vrlo dobrih uloga, konačno ga je uloga u Woody Allenovom filmu „Husbands and wives“ (1992) nametnula kao ozbiljnog glumca koji bi mogao ostvariti značajnu karijeru, te ga sam Steven Spielberg odabire za ulogu Oskara Schindlera u „Schindler’s list“ (1993). Tom ulogom je osvojio je srca vjerojatno 99% ženske populacije i rasplakao 0% Macho muškaraca te bio nagrađen nominacijama nagradama Oscar, BAFTA i Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca.

Od toga dana, Liam nam se nameće kao jedan od vodećih glumaca te svaka uloga sve više oduševljava bio da li glumi Macho muškarca u nevolji, ljubavi ili ratu. Filmovi poput „Rob Roy“ (1995),  „Star Wars Episode One“ (1999) i nama omiljenom „Batman Begins“ (2005).

Ponovni uzlet našeg Macho muškarca dogodio se u filmu „Taken“ (2008) s kojim je neočekivano poharao svjetske kino dvorane te dokazao da je još uvijek vrh Hollywoodske top liste glumaca. Neki od njegovih posljednjih filmova poput vrlo dobrog trilera „Unknown“ (2011), survival filma „The Grey“ (2011) i najnovijeg nastavka akcije „Taken 2“ (2012), Macho Liam dokazuje da jednostavni zaslužuje našu pažnju i par redaka na macho.hr.

Vrlo nas je rastužila vijest kada mu je na skijanju 2009 g. teško nastradala te kasnije preminula njegova dugogodišnja žena Natasha Richardson s kojom ima dvoje djece, ali Liam je uspio skupiti snage te nastaviti sa istim žarom kao i do sad.

Neke nepoznate sitnice vezane uz Liama:

–         skoro dobio glavnu ulogu James Bonda u „GoldenEye“.

–         proglašen brojem #69 u UK top listi najvećih svjetskih glumaca u povijesti.

–         jako voli pecanje.

–         slomio nos u petnaestoj godini u boksačkom meču, ali je svejedno osvojio to prvenstvo.

–         Izlazio s Helen Mirren u vrijeme snimanja filma „Excalibur“ (care op.a.)

–         boji se visina ( pa što, nije to ništa što nebi whiskey mogao riješiti. op.a.)

Njegov najbolji citat koji samo dokazuje da je Liam jedan od najvećih živućih muškaraca današnjice:

[quote]Some mornings you wake up and think, “Gee, I look handsome today.” Other days I think, “What am I doing in the movies? I wanna go back to Ireland and drive a forklift”.[/quote]

Tags

Nenad Kocijan

"Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu."
Pogledaj još
Close
Back to top button
Close