Kulturnjak

Macho film godine napokon u domaćim kinima: James Bond “SKYFALL”

James Bond “007” je vladao velikim platnom i boxoffice-om zadnjih 50 godina. Do danas, gotovo četvrtina populacije našeg planeta je vidjela barem jedan od njegovih filmova u kojima spašava svijet od nuklearnog holokausta, masovnih ubojica i diktatora . Lik Jamesa Bonda bi mogli svrstati u posebnu Macho kategoriju: “Godlike!” To je čovjek koji uživa u najboljim užitcima, vozi najbolje aute, ima najbolje žene i uz sve to, uspjeva preživjeti vojsku neprijatelja koji ga pokušavaju ubiti na 1001 način. Ove godine se slavi 50. godišnjica od izlaska filma “Dr. NO”, prvog James Bonda kojeg je glumio vjerojatno najbolji i neponovljivi Bond, Sean Connery. Međutim, i ove godine je izašao 23. po redu film o najpoznatijem MI6 agentu, “SKYFALL“.

Još od prvog 007 filma sa Daniel Craigom, Casino Royale, bio sam vrlo skeptičan. Još uvijek sam mišljenja da su najbolji Bond glumci bili Sean Connery i Pierce Brosnan. Roger Moore, iako vrhunski glumac, nije previše bio za “Bond” ulogu, djelovao je nekako premekan. Timothy Dalton je sa druge strane bio prežestok, zato je i snimao samo dva filma. George Lazenby….bolje da njega ne spominjamo. Nego, Daniel Craig, novi Bond je taman na granici. Šmeker, uglađen Macho igrač koji je u jednom trenutku sposoban zavoditi i piti Martini (shaken, afkors), a u drugom biti brutalan i ubojica. Iako je njegov bivši film “Quantum of Solace” bio relativno loš, moram priznati da se puno poboljšao u Skyfallu.

Film je generalno “nabomban” akcijom, od prvih minuta filma koji se odvija u Istanbulu, pa sve do samog kraja. Čak bi rekao da je Skyfall prvi film sa Craigom koji se ufurao u Bond franšizu. Po prvi puta u filmu se pojavljuje “Q”, agent MI6 koji je zadužen za gadgete, pa čak i Moneypenny, glavna tajnica “M”-a s kojom je Bond flertao tokom cijele franšize. Napokon su se redatelji trgnuli, pa više nema onih brzih akcijskih scena iz “Quantum of Solace” od kojih bi lagano mogli dobiti epilepsiju (osim ako ste Macho, oni su otporni na to od rođenja – genetika,ne? ). Film dodatno uljepšavaju predivna Naomie Harris, koji ste mogli gledati u ulozi Calipso, u trećem nastavku Pirata s Kariba, kao i Bérénice Marlohe, vjerojatno jednu od najzgodnijih Bond djevojaka koje sam imao priliku gledati u Bond filmu (a vjerujte, vidio sam ih SVE!).

Javier Bardem u ulozi fanatika je odradio čisto solidan posao, iako ima jedna scena u filmu koju neću sada otkriti, a odvija se prilikom upoznavanja Bonda i njegovog lika, Silve. Ako ste Macho, i ako vam se malo “zdigne” želudac, znat ćete da je to ta scena. Svaki Bond ljubitelj sigurno će sliniti nad automobilima, a vjeruje ima ih i Skyfall. Od Land Rovera Defendera u Istanbulu, do Jaguara XJ, pa sve do najpoznatijeg Bond automobila Aston Martin DB5…sve je tu i sigurno nećete biti zakinuti za brze i eye candy potjere sa puno eksplozija i potrošenih čahura.

Ok, a sad osobno mišljenje. Da li je dobar film? Odgovor je vrlo jednostavno DA, nabrijan akciom, odličnim scenama i jako dobrom režijom, i siguno se isplati potrošiti oko dva i pol sata na njega. Da li je dobar Bond film? Nažalost NE! Stari filmovi o Jamesu Bondu su imali neku ekskluzivu, bilo da su gadgeti, jako dobra priča, ili odlična gluma. U Skyfallu svega po malo fali, a najviše Bond “okusa”. Tokom cijelog filma imao sam dojam da gledam Die Hard 5 ili još jedan nastavak Bourna, jedino bi me malo trgnula Bond glazba koja bi me “vratila na pravi put”. Ali po završetku filma, izgleda da bi sljedeći nastavak mogao baš to biti, pravi pravcati Bond film…Craig je potpisao ugovor za još tri komada. Držimo fige…

Tags
Back to top button
Close