Lifestyle

Kako izgledati zaposleno čitajući Macho.hr na poslu

Kako bi imao više vremena za čitanje Macho.hr i kada si na poslu, otkrivamo ti načine kako izgledati zaposleno, a biti minimalno efikasan! Znamo da je svaki balkanac rođen sa predznanjem za čarobiranje para sa minimalno truda, no još pokoji savjet naravno ne šteti. Nažalost, savjeti su više za uredske krtice, no uskoro bude i verzija za bauštelce, radnike u nuklearki i nogometaše…

Da pojednostavimo, raditi je koma. Osim ako si jedan od ekipe Macho.hr, no nažalost, ni nama ne cvatu cvijetovi lotusa i tratinčice. Koliko god želiš dobiti uokvirenu svoju sliku sa potpisom, i debelim slovima napisano “djelatnik mjeseca”, te dopridonjeti produktivnosti ureda i firme, postoje dani kada bi rađe gledao video majmuna kako prste iz guzice stavlja u usta. Mi te razumijemo. Zbog jučerašnjeg trovanja alkoholom, žena, game-inga ili jednostavno zbog preforsiranja poslom, svakome se dogodi trenutak kada jednostavno odbijaš biti koristan.

Dobra je vijest da ne trebaš biti produktivan član tvojeg tima da dobiješ plaću. Samo se trebaš pretvarati da nešto radiš. I to je opet rad, no lakše je i zabavnije od „stvarnog“ rada. Slijedi naše savjete i ostavi dojam mukotrpnog rada, razbijanja glave, razvoja želučanih kiselina bezbrižno surfajući našim portalom.

IZGLEDAJ ZAPOSLENO.

To nije tako teško kao što izgleda, no trebat ćeš biti malo više kreativan. Mašovit si, pogledaj druge oko sebe i kopiraj njihove pokrete. Ako i oni fuliraju, onda ti je firma u banani…

KREČI SE

Ne u smislu tjelovježbe, nego nemoj cijeli dan provesti za stolom. Uzmi neke papire ili torbu i prošeći se ubrzanim korakom po radnom mjestu. Izgledaj zamišljen i nedukučiv. Bilo bi dobro da te svi primijete, pa glasno pozdravi kolegu na drugom kraju prostorije. Popričaj sa svakim usput koliko imaš posla, flertaj sa suknjačama (poslovnim ženama u suknji op.a.) i onda se ubrzano vrati na mjesto.

NATRPAJ SE 

Neka ti radni prostor bude uredan, no ipak za dojam kreativnog nereda razbacaj neke stare projekte, rječnike, gablec, bibliju, rokovnike, ili čime se već baviš.

MONITOR JE SAMO ZA TEBE

Ako je moguće, okreni monitor da samo ti vidiš, jer to je najbolji način da imaš Internet samo za sebe. Okreni se leđima prema zidu, da nemaš iznenađenja iza sebe. Obavezno se nauči korisiti ALT+TAB funkcijom, za brzo prebacivanje sa Macho.hr na Outlook ili nešto drugo.

UKOLIKO NETKO TRAŽI TVOJU POMOĆ, GOVORI TIHO I BEZVOLJNO

Misliti će da imaš privatne probleme ili da si prenatrpan sa poslom, pa će te pustiti na miru. Ako i dalje navaljuju, duboko uzdahni, spomeni baku ili strinu. Kad te pitaju što je bilo, samo šuti i radi dalje. To će izazvati toliku emocionalnu reakciju, da možda netko napravi i tvoj posao. Znamo da je nisko, ali hej, ovo je samo savjet.

IZRAZI LICA

Imaj ozbiljan i zamišljen izraz lica, tako da ljudi dobiju dojam da sii potpuno unijet u posao. Tu i tamo digni obrve, da bi ostavio dojam napretka u  radu. Dobro bi bilo ubaciti i neku laganu psovku tu i tamo, čisto za efektivnost.

PITAJ ŠEFA

Komunikacija sa šefom je bitna, pitaj ga često o nevažnim detaljima o poslu koji radite, no na taj način da zvuči komplicirano i važno, te da zbog toga sporo napreduješ. 

KORISTI TIPKOVNICU

Iako za surfanje po Macho.hr ne trebaš tipkovnicu (dobro, treba ti za komentare), koristite tipkovnicu jer zvuk lupanja po njoj daje dojam da mučenički radiš. Udari glasno po enter tipki kada otvaraš nešto, zvučni efekti puno znače.

GLASNO DISANJE

Udahni i duboko i glasno izdahni, da jasno pokažeš okolini kakav stres moraš nositi na leđima. Pomaže i ako se rastežeš i glašeš se kao da su te upravo porodili u rodilištu.

UZMI PAUZU

Kao što sigurno nećeš preskočiti pauzu kad zaista radiš, bilo bi glupo i nesmisleno da ju ne iskoristiš kada izbjegavaš posao. 5 minuta dulja pauza neće te spasiti, no kad već imaš priliku, potrebno ju je koristiti.

KOLEGE

Redovna komunikacija sa svim kolegama je obavezna! Socijaliziranje sa ljudima sa kojima radiš ili su jednostavno na istom katu kao i ti, daje privid da ste svi u jednom velikom timu. Pričaj sa što više ljudi, žali im se, no budi i ti rame za plakanje, pričaj o projektu na kojem radite, te ostavi dojam da je to vrlo zahtjevan i opširan posao…Kada ih netko drugi bude pitao za tebe, što misliš što će reći?

UGASI ZVUČNIKE

Iako je teško gledati klip na Youtube-u, gdje se koza dere kao da je poludjela (možeš pogledati ovdje ako baš hočeš) , ili igrati online igre bez zvuka, to je stvar koje se moraš odreći.

PREBACI KRIVNJU

Naučiti prebaciti krivnju na drugoga, razvojem komunikacijskih vještina poput pravog macho muškarca. Neka drugi ispaštaju kad se ne snađu., a ti pogledajte što ima novo na našoj Facebook stranici. Samo opet, ako to previše radiš, kada ih netko drugi bude pitao za tebe, što misliš što će sada reći?

Nadamo se da si naučio nešto. Ukoliko ti uspije da cijeli dan nište ne radiš samo slijedeći naše savjete, podijeli to sa nama u komentarima!

Pogledaj još
Close
Back to top button
Close