MachoChef: Grah s kobasicama – Macho.hr
Loading...
MachoChef: Grah s kobasicama MachoChef: Grah s kobasicama

Vrijeme je da se primimo posla i krenemo s receptima za jela koje bi svaki muškarac trebao znati pripremiti. U tu kategoriju spadaju kotlovina, gulaš i još mnogo toga, ali ćemo krenuti s valjda najpoznatijim jelom na ovim prostorima – grahom s kobasicama.

Bilo da ste jeli grah s kobasicama u vojsci ili na pikniku za 1. maj, ovo jelo daje poseban štih svakoj prigodi. Kaže se da grah s kobasicama ne može ispasti loš kada se radi na veliko, ali što kada imate oko sebe šačicu gladnih ljudi? Tu ulijećemo mi i donosimo vam recept za grah kojeg smo pripremili nekoliko desetaka puta i moramo priznati da teško može proći neka proslava bez kotla punog ove ukusne tekućine.

Za pripravak graha sve što vam je potrebno dobra volja, kotao za kuhanje i ekipa koja će kružiti oko vas i stalno se brinuti da ne ostanete žedni.

Također, ovo je naš domaći macho recept i možda ćete u njemu naći neke pogreške koje ne rade profesionalci, ali nekako smo navikli na ovaj raspored kuhanja koji uvijek super ispadne. Ovako pripreman grah je dosta gust i punog okusa, pa ako volite više rjeđa variva, smanjite količinu svega na pola.

Kotao za kuhanje graha može biti na drva, plin ili bilo kako vam odgovara. Bitno da imate jednako održavanu toplinu.

Najvažnija stvar, samo polako i bez panike. Dosta je vremena da sve stignete i ispravite ako nešto pogriješite.

I krećemo s receptom!

Grah s kobasicama (25 ljudi)

Vrijeme kuhanja: 4-5 sati

  • 4 kg graha
  • pola litre ulja (može i masti)
  • 2.5 kg luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1.5 kg mrkve
  • 2 kg kobasica
  • 500 g špeka
  • 1 kg dimljenih prsnih vršci (ukoliko želite)
  • 6 lista lovora
  • sol
  • papar
  • crvena paprika
  • vegeta
  • kocka za juhu (pileća ili goveđa)
  • pola bočice ajvara (ukoliko želite)
  • 1 vrečica juhe od gljiva
  • za ljutinu – ljuta paprika, feferoni ili chili
  • puno vode

Njoki – nokleci – žličnjaci

Noklece radimo na vrlo jednostavan način i vjerujte nam, nema boljeg od nokleca u grahu s kobasicama.

Razmutite 2 jaja i u to dodajte sol, papar, malo crvene paprike i ako volite ljuto, malo chilija. Ubacite malo ulja i mineralne, dodajete brašna (oštrog ako volite tvrđe, ali ako nemate, mekano je također dobro) i miješajte sve dok ne dobijete željenu gustoću, nešto kao gusti puding ili palenta. Stavit ćemo sliku u galeriju kako bi znali kako treba izgledati.

Grah

Grah se može kupiti suhi ili u konzervama. Suhi grah je nešto jeftinija verzija i mora se namakati. Nakon kupnje graha provjerite kako uz grah niste ubacili kamenčiće ili neku prljavštinu.

Postoji nekoliko verzija namakanja i najbolje je namakanje preko noći u kojem grah stavimo u vodu i ujutro je spreman za kuhanje. Bitno je znati da suhi grah naraste skoro trostruko kada se namače, stoga pripremite veliku posudu kako vam ne bi ispadao van. Za svakih pola kilograma graha dodajte 10 šalica hladne vode.

Vruće namakanje je nešto brže. U velikom loncu dodajte 10 šalica vruće vode za svakih pola kilograma graha, zagrijte do ključanja i ostavite tako nekoliko minuta. Maknite s vatre, pokrijte i ostavite oko 4 sata.

Nakon što ste namočili grah, potrebno ga je skuhati. Ocijedite vodu u kojoj je bio grah i dodajte svježu vodu. Kuhajte na laganoj vatri do 2 sata dok grah ne omekša.

Grah iz konzerve je najbrži način, ali nešto skuplji. Standardna konzerva koja košta od 8 do 12 kuna ima oko 800 grama, ali oko 440 grama kuhanog graha koji ostane nakon što bacite višak tekućine. Ovakav grah isperite i spreman je za ubacivanje u kotao.

Početak

Popijete jednu kratku da vas razbudi i jednu kratku da vam da hrabrost da izdržite sve “napore” koji slijede . Nasjeckajte luk, mrkvu, špek, češnjak i ako volite imati sve spremno kao i mi, narežite kobasice na kolutiće debele oko 1-1.5 cm. Za ovaj posao je najbolje zaposliti vaše bolje polovice, a vi u to vrijeme pripremite kotao.

Stavite kotao na vatru i dodajte ulje (mast) i pričekajte da se zagrije. Na ugrijano ulje bacite luk i pazite da se ne primi za podlogu ili pocrni. Malo posolite luk i lagano miješajte (cca 30 minuta) dok luk ne pozlati i ubacite mrkvu, špek i češnjak.

Sada sve zajedno miješajte i pustite da sve lagano krčka. Ako vam se čini da je sve zajedno dosta suho, dodajte vode. Ukoliko ste se odlučili za varijantu s dimljenim prsnim vršcima koji se dosta povoljno mogu naći u bilo kojem većem trgovačkom lancu, ubacite ih na ovu mješavinu. Malo će vam smetati kod miješanja, ali su odličan dodatak bilo kojem kuhanom jelu. Ako do sada niste popili bar nekoliko čaša pive ili gemišta, pravo je vrijeme da nadoknadite.

Tako kuhajte oko sat vremena jer je sada najvažnije da mrkva omekša. Ne zaboravite na vodu kada vidite da lagano nedostaje tekućine za kuhanje, jer kuhamo grah s kobasicama, a ne umak.

Sada je vrijeme za kobasice i začine koje će odrediti okus našeg variva. Ubacite kobasice i dodajte vodu da sve prekrije. Bez brige, voda vrlo brzo ispari. Dodajte papra, crvenu papriku i vegetu kao prve začine. Lagano miješajte i dodajte vode po potrebi. Nakon desetak minuta ubacite kocku za juhu koja će malo pojačati okus. Naravno da možete preskočiti ovaj korak s kockom za juhu.

Kako je dodana crvena paprika, ova mješavina već lagano izgleda na jelo koje želimo spraviti. Ubacite nekoliko lista lovora bez kojeg grah s kobasicama ne bi imao specifičan okus.

Sada smo negdje na dva i pol sata kuhanja i vrijeme je da odredimo u kojem smjeru želimo naš okus. U kotlu imamo dimljene prsne vršce koji će se lagano razdvojiti od kosti i ostat će nam samo da ih izvadimo pomoću kuhače. Kobasice se lagano kuhaju i poprimaju okus svega što smo ubacili. Ubacite pola bočice ajvara (mješavina povrća koja može samo pomoći kod pojačavanja okusa) i dodajte malo ljute paprike, feferona ili chilija. Naš savjet: nemojte pretjerati s ljutinom budući da je puno teže ublažiti okus nego ga pojačati. Jedan od načina ako volite ljutinu, izdvojite malo čiste juhe u posebnu zdjelicu i na vatri dodajte ljutinu, pa neka svatko doda nekoliko žlica po želji u tanjur.

Ukoliko već niste, narežite malo kruha i počnite lagano umakati u umak, ali ne dajte da se to pretvori u pravi obrok već svakome samo griz kako bi im dali do znanja što ih čeka na kraju. I dalje pijete i nek ekipa pazi da vam čaša ne bude prazna jer ste do sada mukotrpno radili.

Dodajte malo bijelog vina kako bi dodali malo kiselosti (2-3 dcl) i ubacite juhu od gljiva kako bi vam se sve malo zgusnulo. Ako kuhate veću količinu možete povećati količinu vina i dodati još jednu juhu. Također je dobra i lovačka juha, ali budite oprezni jer ona ima dosta jači okus od obične s gljivama.

Završetak

U ovom obliku naš grah s kobasicama dobiva svoj pravi oblik iako fali naš glavni sastojak – grah. Nadamo se da ste odabrali jedan od gore navedenih načina pripreme graha i sada sve imate spremno. Kako je grah već kuhan, nije ga potrebno raskuhati, već se stavlja kada smo sigurni da je sve ostalo gotovo, tj da li su kobasice spremne. Grah će pokupiti jedan dio začina na sebe pa budite spremni da malo dodate soli i ostalih dodataka.

Ubacite grah u kotao i lagano miješajte kako ga ne bi zdrobili. Malo smanjite vatru jer je sve ostalo gotovo. Usporedno s grahom vrijeme je za domaće njoke (žličnjake). Uzmite žlicu i grabite po pola žlice i lagano spuštajte u vaš kotao. Njoke će same otpasti sa žlice kada uronite u kotao. I da, postanu duplo veći nego što su na žlici.

Do sada je već prošlo 4-5 sati (ovisno o sastojcima) i vrijeme je da kuhanje lagano završimo. Vjerujemo kako ste svako malo probali da li nešto nedostaje i da je sve spremno za micanje s vatre. Ponosno ga dignite s vatre i stavite na stol. Pričekajte da se malo slegne i krenite s posluživanjem. Kako je grah s kobasicama na dnu, dovoljno duboko zagrabite kako bi svi mogli probati vaše remek djelo.

 

Dodatak

Kako smo svaki puta malo iskusniji, morali smo napraviti “Macho zlatna pravila kuhanja” kako nam se ne bi dogodile iste greške. Neke su bile manje, neke veće, ali bilo bi dobro da ih se držite barem do zadnjeg dijela kuhanja.

Macho zlatna pravila kuhanja

  • kuha samo jedna osoba
  • “pametnjakovići” nemaju pristup mjestu kuhanja ili su zaključani u podrumu do kraja kuhanja
  • ako kuha više osoba, glavni kuhar je onaj najjači ili najtrezniji
  • kuhar mora biti trijezan do kraja kuhanja
  • dodavanje začina po želji gostiju, nije preporučljivo
  • ubacivanje feferona kada kuhar ne gleda je strogo zabranjeno
  • odlazak kuhara na wc bez nadzora ,nije preporučljivo
  • korištenje vina umjesto vode u kuhanju, nikad više

 

grah-s-kobasicama-001 grah-s-kobasicama-005grah-s-kobasicama-002grah-s-kobasicama-003grah-s-kobasicama-004grah-s-kobasicama-006 grah-s-kobasicama-007 grah-s-kobasicama-008 grah-s-kobasicama-009 grah-s-kobasicama-010

 

Loading...

Macho Blue

“Ako vas žena pobjeđuje u tenisu, promijenite sport. Ako vas žena pobjeđuje u boksu, promijenite ženu.”

No comments so far.

Be first to leave comment below.